Orzechy ziemne to źródło antyoksydantów, witaminy E, PP, B1 oraz selenu, potasu, fosforu i magnezu. Zawierają sporą dawkę białka oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki temu regulują metabolizm, poprawiają pracę układu krwionośnego oraz redukują poziom "złego" cholesterolu.
A to tylko niektóre z ich pozytywnych właściwości.
Orzechy ziemne zazwyczaj kojarzą nam się jako solone fistaszki, ale są również popularne w postaci masła orzechowego. Niestety, masło dostępne w większości sklepów, orzechów zawiera niewiele, za to wzbogacone jest o różne zbędne, a czasami nawet szkodliwe dodatki.
Jest na to sposób - masło orzechowe można zrobić samemu.
Wszystkim, którzy jeszcze nie rozsmakowali się w tej pysznej i zdrowej przekąsce, a także tym, którzy są od niej "uzależnieni", przedstawiam najłatwiejszy przepis pod słońcem.
Chwytajcie za Wasze blendery i do dzieła :)
Z dedykacją dla Mojej Siostrzyczki ;)
Z dedykacją dla Mojej Siostrzyczki ;)
Czego potrzebujemy?
Składniki na 1 słoiczek (140 g gotowego produktu)- 150 g obranych orzechów ziemnych*
- 15 g oleju z orzechów włoskich (lub innego o delikatnym smaku)
* Orzechy ziemne najlepiej kupować w łupinach i obrać samemu. Ważne, by nie były prażone i solone.
Sposób przygotowania
Obrane orzechy wrzucamy na patelnię z grubym dnem i delikatnie prażymy, uważając by ich nie przypalić. Gdy przestygną, wrzucamy do blendera i rozdrabniamy (jeśli mamy blender o niższej mocy, robimy to stopniowo, najlepiej pulsacyjnie, żeby nie spalić silniczka). Gdy orzechy zaczną się osadzać na ściankach pojemnika, uniemożliwiając dalsze rozdrabnianie, dolewamy oleju. Mielimy dalej, aż do uzyskania gładkiej masy. Przyprawiamy według uznania. Ja dodaję szczyptę soli i 1/4 łyżeczki cukru.
Wartość odżywcza 1 łyżeczki (10 g):
- Energia: 70,6 kcal
- Białko: 2,7 g
- Węglowodany: 1,2 g
- Tłuszcz: 5,9 g
- Błonnik: 0,8 g
Zrobiłam. Wyszło idealnie kremowe. Pyszne.
OdpowiedzUsuń