niedziela, 31 stycznia 2016

Zupa Warzywna z Kurczakiem

Kiedy wracam do domu w zimowe wieczory, lubię zjeść coś ciepłego, a zupy są moją ulubioną kolacyjną opcją. Dzisiejsza propozycja łączy w sobie wszystko co najlepsze - jest pyszna, zdrowa, sycąca i - co dla mnie istotne przy ostatnim posiłku danego dnia - zawiera sporą porcję białka.


Jeśli wcześniej przygotujemy sobie rosół z kury, wykonanie tej zupy zajmie nam nie więcej niż pół godziny.


Czego potrzebujemy?
Składniki na 5 porcji
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża cebula, poszatkowana
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża marchewka, pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 1/2 szkl. zielonej fasolki pokrojonej na mniejsze słupki (ok. 3 cm)
  • 1 duża cukinia, pokrojona na większe kostki
  • 400 g pomidorów krojonych (świeżych lub z puszki)
  • 1 litr rosołu
  • 5 garści świeżego szpinaku "baby"
  • 400 g ugotowanej piersi kurczaka



Sposób wykonania

Oliwę podgrzewamy w głębokim naczyniu o grubszym dnie. Wrzucamy cebulę i mieszając czekamy aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i oregano, podgrzewamy ok. 1 minuty. Wrzucamy marchewkę i fasolkę, dusimy ok. 5 minut aż warzywa zaczną mięknąć. Dodajemy cukinię i dusimy kolejne 2 minuty. Na koniec wrzucamy pomidory i wlewamy rosół; doprowadzamy zupę do wrzenia. Redukujemy temperaturę do minimalnego poziomu i gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zdejmujemy garnek z "ognia" i wsypujemy szpinak (opcjonalnie). Całość mieszamy.

Podajemy z ugotowaną piersią kurczaka (ok. 80 g na porcję).


Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 301 kcal
- Białko: 36,8 g
- Węglowodany: 13,9 g
- Tłuszcz: 10,7 g
- Błonnik: 4,5 g




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz