Kiedy wracam do domu w zimowe wieczory, lubię zjeść coś ciepłego, a zupy są moją ulubioną kolacyjną opcją. Dzisiejsza propozycja łączy w sobie wszystko co najlepsze - jest pyszna, zdrowa, sycąca i - co dla mnie istotne przy ostatnim posiłku danego dnia - zawiera sporą porcję białka.
Jeśli wcześniej przygotujemy sobie rosół z kury, wykonanie tej zupy zajmie nam nie więcej niż pół godziny.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 5 porcji
- 2 łyżki oliwy
- 1 duża cebula, poszatkowana
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka, pokrojona na cienkie plasterki
- 1 1/2 szkl. zielonej fasolki pokrojonej na mniejsze słupki (ok. 3 cm)
- 1 duża cukinia, pokrojona na większe kostki
- 400 g pomidorów krojonych (świeżych lub z puszki)
- 1 litr rosołu
- 5 garści świeżego szpinaku "baby"
- 400 g ugotowanej piersi kurczaka
Sposób wykonania
Oliwę podgrzewamy w głębokim naczyniu o grubszym dnie. Wrzucamy cebulę i mieszając czekamy aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i oregano, podgrzewamy ok. 1 minuty. Wrzucamy marchewkę i fasolkę, dusimy ok. 5 minut aż warzywa zaczną mięknąć. Dodajemy cukinię i dusimy kolejne 2 minuty. Na koniec wrzucamy pomidory i wlewamy rosół; doprowadzamy zupę do wrzenia. Redukujemy temperaturę do minimalnego poziomu i gotujemy tak długo, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zdejmujemy garnek z "ognia" i wsypujemy szpinak (opcjonalnie). Całość mieszamy.
Podajemy z ugotowaną piersią kurczaka (ok. 80 g na porcję).
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz