sobota, 23 stycznia 2016

Deser Jogurtowy

Może i jestem maniaczką zdrowego odżywiania, ale jestem też kobietą i jak większość kobiet lubię zjeść czasem coś słodkiego. Czym byłby świat bez tej odrobiny przyjemności dla podniebienia, prawda? A gdyby jeszcze można się było nimi raczyć na co dzień?
Hmm, to jest nawet wykonalne:).

Dzisiaj przedstawiam deser, który nie dość, że ładnie wygląda i pysznie smakuje, to jeszcze możemy go jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Co więcej, jest tak prosty i szybki w przygotowaniu, że do pracy nad nim możemy włączyć nasze Maluchy i nim się obejrzymy, będziemy się zajadać zdrową alternatywą dla włoskiej Panna Cotty;)

Ten deser można zrobić z wykorzystaniem różnych owoców, bądź w wersji bezowocowej - na przykład waniliowy, czy cynamonowy. Ja kiedy tylko można, staram się dodawać do posiłków naturalne źródła witamin, dlatego i tym razem nie zrezygnowałam z owoców. 
Jako że jest zima i wybór mamy mocno ograniczony, skorzystałam ze stosunkowo tanich i łatwo dostępnych POMARAŃCZY. Do deseru zawsze wybieram te niekoniecznie najpiękniejsze, za to soczyste i słodkie, bo właśnie sok z owoców - poza tytułowym jogurtem - będzie stanowił podstawowy składnik naszego deseru.


Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
  • opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (180 g) 
  • 1,5 szkl. soku z pomarańczy (u mnie były to 4 średnie sztuki) 
  • 1 łyżka płynnego miodu 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 2 łyżki żelatyny 
  • woda do rozpuszczenia żelatyny (ok. 50 ml) 


Sposób wykonania
Z pomarańczy wyciskamy sok i odlewamy 4 łyżki do małego garnuszka. Do pozostałej części soku dodajemy łyżkę miodu i mieszamy, aż się rozpuści. Do jogurtu wsypujemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. Następnie stopniowo - łyżka po łyżce dodajemy jogurt do soku, do momentu uzyskania jednolitego płynu.

W małym garnuszku podgrzewamy sok z wodą, zdejmujemy go z ognia i rozpuszczamy żelatynę (zgodnie ze sposobem umieszczonym na opakowaniu). Rozpuszczoną żelatynę stopniowo wlewamy do naszego jogurtowo-pomarańczowego mixu, cały czas mieszając, w celu uniknięcia pojawienia się grudek. Wymieszany płyn przelewamy do 4 pucharków i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Nasz deser powinien zgęstnieć do konsystencji budyniu. Właściwą formę najszybciej nabierze trzymany w lodówce. Zazwyczaj zajmuje to ok. 5 godzin.

Deser dekorujemy plasterkami pomarańczy i skruszoną gorzką czekoladą.



Wartość odżywcza 1 porcji:

- Energia: 159 kcal
- Białko: 4 g
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcz: 2 g
- Błonnik: 6 g




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz