Może i jestem maniaczką zdrowego odżywiania, ale jestem też kobietą i jak większość kobiet lubię zjeść czasem coś słodkiego. Czym byłby świat bez tej odrobiny przyjemności dla podniebienia, prawda? A gdyby jeszcze można się było nimi raczyć na co dzień?
Hmm, to jest nawet wykonalne:).
Dzisiaj przedstawiam deser, który nie dość, że ładnie wygląda i pysznie smakuje, to jeszcze możemy go jeść bez żadnych wyrzutów sumienia. Co więcej, jest tak prosty i szybki w przygotowaniu, że do pracy nad nim możemy włączyć nasze Maluchy i nim się obejrzymy, będziemy się zajadać zdrową alternatywą dla włoskiej Panna Cotty;)
Ten deser można zrobić z wykorzystaniem różnych owoców, bądź w wersji bezowocowej - na przykład waniliowy, czy cynamonowy. Ja kiedy tylko można, staram się dodawać do posiłków naturalne źródła witamin, dlatego i tym razem nie zrezygnowałam z owoców.
Jako że jest zima i wybór mamy mocno ograniczony, skorzystałam ze stosunkowo tanich i łatwo dostępnych POMARAŃCZY. Do deseru zawsze wybieram te niekoniecznie najpiękniejsze, za to soczyste i słodkie, bo właśnie sok z owoców - poza tytułowym jogurtem - będzie stanowił podstawowy składnik naszego deseru.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
- opakowanie gęstego jogurtu naturalnego (180 g)
- 1,5 szkl. soku z pomarańczy (u mnie były to 4 średnie sztuki)
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki żelatyny
- woda do rozpuszczenia żelatyny (ok. 50 ml)
Sposób wykonania
Z pomarańczy wyciskamy sok i odlewamy 4 łyżki do małego garnuszka. Do pozostałej części soku dodajemy łyżkę miodu i mieszamy, aż się rozpuści. Do jogurtu wsypujemy łyżeczkę cynamonu, mieszamy. Następnie stopniowo - łyżka po łyżce dodajemy jogurt do soku, do momentu uzyskania jednolitego płynu.
W małym garnuszku podgrzewamy sok z wodą, zdejmujemy go z ognia i rozpuszczamy żelatynę (zgodnie ze sposobem umieszczonym na opakowaniu). Rozpuszczoną żelatynę stopniowo wlewamy do naszego jogurtowo-pomarańczowego mixu, cały czas mieszając, w celu uniknięcia pojawienia się grudek. Wymieszany płyn przelewamy do 4 pucharków i zostawiamy do całkowitego wystudzenia. Nasz deser powinien zgęstnieć do konsystencji budyniu. Właściwą formę najszybciej nabierze trzymany w lodówce. Zazwyczaj zajmuje to ok. 5 godzin.
Deser dekorujemy plasterkami pomarańczy i skruszoną gorzką czekoladą.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 159 kcal
- Białko: 4 g
- Węglowodany: 29 g
- Tłuszcz: 2 g
- Błonnik: 6 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz