Sposób na pyszny, szybki obiad? Makaron. Jeśli wcześniej przygotujemy kurczaka (choćby w rosole), otrzymamy smaczny, pełnowartościowy posiłek w niecałe 30 minut. Dodatek ostrej musztardy, cebuli i pietruszki nada potrawie "charakteru". Co więcej - tego nie da się zepsuć ;)
Wybierzmy makaron pełnoziarnisty. Niewątpliwie różni się w smaku od tego standardowego (białego), jest na swój sposób bardziej słodki i wyrazisty, ale gwarantuję, że z łatwością da się go polubić. Wersja pełnoziarnista będzie cennym źródłem błonnika (3 razy więcej niż w wersji "białej") i składników mineralnych, takich jak: fosfor, mangan i żelazo.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
- 220 g nieugotowanego makaronu penne (rurki) lub innego średniej wielkości
- 300-350 g ugotowanego kurczaka, pokrojonego w kostkę
- 2 łyżki masła klarowanego lub oleju
- 1 średnia cebula, posiekana
- 1 łyżka ostrej musztardy (użyłam dijon)
- 2 łyżki pełnoziarnistej mąki
- 2 szkl. rosołu
- sok z 1/2 cytryny (ok. 4 łyżek)
- 1 opakowanie mrożonego groszku lub fasolki (ok. 300 g), rozmrożonego
- 1/4 szkl. świeżej natki pietruszki, posiekanej
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
Przygotuj makaron wg wskazówek na opakowaniu.
W trakcie gdy makaron się gotuje, rozgrzej na patelni masło, dodaj cebulę i lekko ją zrumień. Mieszając dodaj musztardą i mąkę. Stopniowo dolewaj rosołu, dbając by nie zrobiły się grudki. Doprowadź wywar do wrzenia, po czym dodaj soku z cytryny, groszku i natki pietruszki.
Kiedy makaron będzie gotowy, dorzuć go razem z kurczakiem do sosu, dodaj sól i pieprz i dokładnie wymieszaj. Rozłóż na 4 talerze.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 450 kcal
- Białko: 38,6 g
- Węglowodany: 48,8 g
- Tłuszcz: 9,9 g
- Błonnik: 9,3
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz