Powiedzmy, że jest już późne popołudnie. Wracamy do domu głodni, zmęczeni, bez najmniejszej ochoty na "stanie przy garach". W takich momentach można spróbować zrobić coś ekspresowego: WRAPY. Wystarczą jedynie dobrej jakości "placki" i nasza wyobraźnia, bo tortille można wypełnić praktycznie wszystkim:)
Największy problemem z tym daniem stanowi niestety ich baza, czyli "placki" dostępne w sklepach. Przestałam już szukać dobrych, bo wierzcie mi - nigdzie ich nie ma, niezależnie czy wybieramy pszenne, czy pełnoziarniste. Producenci oferują nam jakąś chemiczną mieszankę wybuchową, do tego koszmarnie kaloryczną. Jedna sklepowa tortilla może mieć nawet 400 kcal (nie pytajcie skąd, bo nie mam pojęcia)! Jeśli chcemy zjeść porządnego, zdrowego wrapa to niestety, musimy zakasać rękawy i zrobić go samodzielnie - od początku do końca.
Przetestowałam masę przepisów i przykro przyznać, ale żadne nie spełniały moich oczekiwań. Placki wychodziły albo twarde, gumiaste, albo suche, łamiące się przy zwijaniu. Nie znalazłam przepisu idealnego, ale najlepiej sprawdza mi się wersja inspirowana przepisem Jamie'go Olivier'a.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 6 tortilli
Składniki na farsz do 1 tortilli
Składniki na 6 tortilli
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej (używam tej)
- 150 g mąki pszennej typ 650
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 30 g oliwy z oliwek
- 130 ml gorącej wody
Składniki na farsz do 1 tortilli
- 4 pomidorki koktajlowe lub 1 zwykły średniej wielkości
- 5 czarnych oliwek
- 15 g czerwonej papryki
- 30 g ogórka
- 90 g tuńczyka z puszki w sosie własnym (1/2 puszki)
- 15 g startego parmezanu
- 1 łyżeczka serka jogurtowego do smarowania (typu Philadelphia)
- garść mixu sałat
- sól, pieprz do smaku
Sposób wykonania
Mąkę, sól, proszek do pieczenia i zioła umieszczamy w misce. Na środku robimy "dołek", do którego wlewamy gorącą wodę i oliwę z oliwek. Łyżką delikatnie mieszamy płyn z mąką, zaczynając od środka i stopniowo "zbierając" mąkę. Gdy mieszanie łyżką przestaje być możliwe, robimy to dłonią. Ugniatamy ciasto przez 4-5 minut. Całość dzielimy na 6 części, formując je w kulki. Następnie przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie każdą z kulek rozwałkowujemy na płaskie placki wielkości dużej patelni. "Smażymy" bez tłuszczu po 40-45 sekund z każdej strony (placki mają być leciutko rumiane - zbyt długie podgrzewanie sprawi, że będą się łamały). Zdejmujemy tortille z patelni i przekładamy na talerz, który przykrywamy wilgotną ściereczką. Postępujemy tak z każdym plackiem.
Gotowe tortille możemy przechowywać w lodówce przez tydzień, na talerzu przykrytym folią spożywczą.
Wartość odżywcza 1 tortilli:
- Energia: 181 kcal
- Białko: 4 g
- Węglowodany: 27 g
- Tłuszcz: 5 g
- Błonnik: 3 g
Wykonanie wrapa jest banalnie proste. Domową tortillę smarujemy serkiem jogurtowym, posypujemy parmezanem i lekko podgrzewamy na patelni. Przekładamy na talerz. Na połowę placka wykładamy warzywa i tuńczyka, doprawiamy lekko solą i pieprzem, po czym zawijamy całość w rulonik, pamiętając o złożeniu dolnej części placka w pierwszej kolejności, tak, aby farsz nie wypadał podczas jedzenia.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 360 kcal
- Białko: 27,5 g
- Węglowodany: 30 g
- Tłuszcz: 12,8 g
- Błonnik: 4,1 g
Przedstawiony na zdjęciach wrap, zawinięty jest w mniej udaną wersję tortilli, według przepisu jaki stosowałam, nim trafiłam na przepis Jamie'go Olivier'a.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz