czwartek, 7 stycznia 2016

Czytamy Etykiety

Nie ulega wątpliwości, że im więcej wiemy o kupowanej żywności, tym lepiej. Szczególnie wtedy, gdy zależy nam na utracie wagi. Jeśli chcemy dokonywać mądrych, świadomych wyborów, musimy zacząć czytać etykiety. Ze zrozumieniem. 

Najważniejsze informacje jakie znajdziemy na opakowaniu to:
-  nazwa produktu
-  nazwa i adres producenta
skład (przykładowy skład Batona Crunchy firmy Sante: orzechy 34% (arachidowe, laskowe), syrop glukozowy, produkty pochodzące ze zbóż 24% (płatki owsiane, mąka kukurydziana, mąka ryżowa), tłuszcz palmowy, substancja utrzymująca wilgoć: sorbitole; migdały 2,5%, cukier trzcinowy, aromat naturalny, emulgator: lecytyna (z soi); sól morska);
-  masa produktu (waga);
data minimalnej trwałości lub termin przydatności do spożycia ("Najlepiej spożyć przed..." lub "Należy spożyć do...");
- informacja o wartości odżywczej.

Składniki podawane są zawsze w kolejności malejącej - od tego, którego jest najwięcej, do tego, którego jest najmniej. Producenci mają obowiązek wytłuścić występujące w produkcie alergeny. 

Im dłuższa lista składników, tym większe prawdopodobieństwo, że opakowanie zawiera produkt wysoce przetworzony i bogaty w dodane cukry i tłuszcze trans. 

Jeśli na pierwszej pozycji w składzie widzimy cukier, czy sól, zastanówmy się, czy jest to uzasadnione i czy na pewno chcemy taki produkt zakupić.

A co w przypadku, gdy cukier, czy sól wymieniane są dalej? Skąd wiedzieć, czy jest tego dużo? 

Spoglądamy wtedy w tabele (bądź listy) wartości odżywczych znajdujące się na opakowaniu. Zazwyczaj wyglądają one mniej więcej tak:


Wartość odżywcza
Na 100 g
Na 1 porcję
(1/2 woreczka)¹
%RWS
w 1 porcji
Wartość
energetyczna
1599 kJ
377 kcal
804 kJ
190 kcal
10%
Tłuszcz, w tym:
3,1 g
1,6 g
2%
- kwasy tłuszczowe nasycone
0,4 g
0,2 g
1%
Węglowodany, w tym:
76,1 g
31,8 g
15%
- cukry
0,8 g
0,5 g
<1%
Błonnik
1,1 g
0,6 g


Białko
10,7 g
5,4 g
11%
Sól
<0,01 g
<0,01 g


RWS – Referencyjna Wartość Spożycia.
Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8 400 kJ / 2 000 kcal). Opakowanie 200 g zawiera 4 porcji kaszy.
1) Porcja (1/2 woreczka) = 50 g suchego produktu = ok. 220 g produktu po ugotowaniu w wodzie bez soli.

Wartość energetyczna
Na wartość energetyczną danego produktu składa się ilość zawartego w nim: tłuszczu, białka, węglowodanów i innych składników np. błonnika, czy etanolu.

Wartość energetyczna najczęściej podawana jest w przeliczeniu na 100 g produktu, ale producent może podać również wartości na 1 porcję. W przykładzie powyżej jest to 1/2 woreczka ryżu. Uważajmy, bo sugerowana wielkość porcji czasami może bardzo zaskoczyć, szczególnie w przypadku słodyczy i napojów.

Na opakowaniach możemy znaleźć również informację o Referencyjnej Wartości Spożycia (RWS). Z uwagi na konieczność ujednolicenia oznakowań, przyjmuje się RWS uśrednioną dla przeciętnej osoby, wynoszącą 2000 kcal (RWS). Niemniej jednak, pamiętajmy, że w zależności od poziomu aktywności fizycznej, w ciągu doby nie powinniśmy przekraczać dawki kalorii (kcal): 1400 - 2000 (kobiety), 2000 - 3000 (mężczyźni).

Tłuszcze 
Polskie etykiety z tłuszczów ogółem wyszczególniają tłuszcze nasycone. Są to tłuszcze o pochodzeniu w większości zwierzęcym (np. masło czy smalec). Ich nadmierne spożycie powoduje wzrost poziomu cholesterolu, prowadzi do chorób serca i miażdżycy. 

Węglowodany
Określenie „węglowodany” podawane na etykietach dotyczy ich form przyswajalnych, a więc skrobi, cukrów i polioli (mannitol, sorbitol, ksylitom). Cukry na etykiecie to nie cukier, jaki jest nam znany na co dzień (z cukiernicy), ale zarówno cukier naturalnie występujący w przyrodzie, taki jak laktoza w mleku i fruktoza w owocach, a także cukry dodane np. cukier stołowy, syrop glukozowo-fruktozowy, miód, dekstroza. 

Błonnik
Błonnik to nieprzyswajalna forma węglowodanów, która dostarcza uczucia sytości, pomaga w trawieniu żywności i działa odtruwająco. Im więcej błonnika w produkcie, tym lepiej. Produkty, które dostarczają 5 g błonnika na porcję, uważane są za wysokobłonnikowe, ale już 2-3 g na porcję to dobry wybór. W ciągu doby powinniśmy przyjmować minimum 25 g błonnika.

Białko
To jeden z najważniejszych składników odżywczych w naszym pożywieniu. Jest niezbędne do budowy i rozwoju mięśni, wpływa na kondycję skóry i włosów, jest składnikiem budulcowym kości i zębów. Przyjmuje się, że produkty zawierające ponad 9 g białka w porcji, to produkty wysokobiałkowe.

Sól
Producenci mogą podawać dowolnie albo zawartość soli, albo zawartość sodu w produkcie. Zawartość soli oblicza się na podstawie zawartości sodu. 1 g sodu odpowiada w przybliżeniu 2,5 g soli. Wobec powyższego zawartość soli (g) równa się zawartości sodu (g) pomnożonej przez 2,5. Referencyjna wartość spożycia soli wynosi 6 g/dzień (1 łyżeczka).


Osobom, które mają kłopoty z zapamiętaniem tych wszystkich istotnych cyferek, przygotowałam małą ściągawkę ;)

Poniższa tabela obrazuje jaką ilość cukru, tłuszczu i soli (na 100 g) powinniśmy uznać za dobrą, a jaką za niedopuszczalną. Można ją wydrukować i trzymać w portfelu. Będzie pomocna przy niejednych zakupach.





















Brak komentarzy :

Prześlij komentarz