Kiedy mam ochotę na małą przekąskę, albo czuję, że przydałoby się coś do kawy, robię muffinki. Przygotowanie zajmuje raptem kwadrans, a po kolejnych 20 minutach możemy bez wyrzutów sumienia zajadać się pysznymi babeczkami. Są niskokaloryczne, leciutkie i puszyste.
Moje muffinki to nie tylko smaczna alternatywa dla ciężkich ciast i sklepowych słodyczy. Dodatek mąki pełnoziarnistej i otrębów sprawia, że są bogatym źródłem błonnika (który wspomaga procesy trawienne), natomiast twaróg zapewnia solidną porcję białka. Otręby pszenne dostarczają witamin z grupy B (B1, B3, B6, kwas foliowy) oraz składników mineralnych takich jak: fosfor, magnez, żelazo, cynk, potas, jod, mangan.
Takie muffinki z powodzeniem możemy dać naszym dzieciom do szkoły. Będą stanowiły wartościową część drugiego śniadania.
Składniki na 12 porcji
- 2 dojrzałe banany (260 g - bez skórki)
- 200 g twarogu typy klinek (użyłam półtłustego)
- 70 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 30 g otrębów pszennych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 50 g wiórków kokosowych lub migdałów
Sposób wykonania
Banany kroimy na mniejsze kawałki i razem z twarogiem wrzucamy do blendera.
Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, dodajemy do nich cukier i miksujemy tak długo, aż kryształki będą ledwo wyczuwalne. Do masy wrzucamy żółtka nieprzerwanie miksując. Stopniowo dodajemy mąkę i sodę. Następnie część jajeczną łączymy z częścią twarogowo-bananową. Dodajemy wiórki kokosowe lub rozdrobnione migdały. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170°C.
Wypełniamy ciastem foremki na muffinki i pieczemy przez 25-30 minut.
Wartość odżywcza 1 muffinka:
- Energia: 132 kcal
- Białko: 5,7 g
- Węglowodany: 15 g
- Tłuszcz: 4,8 g
- Błonnik: 3 g
Muffinki po upieczeniu prezentują się tak:
bardzo bardzo smaczne wilgotne,warto włożyć trochę więcej pracy niż tylko zamieszanie...
OdpowiedzUsuń