niedziela, 24 stycznia 2016

Rozgrzewające Chilli z Indyka

Chilli w wersji light - z indykiem. Pełne smaku, bogate w aromatyczne zioła i przyprawy. Sycące i rozgrzewające. Idealne na długie, zimowe wieczory. Uwierzcie mi, nie można go nie kochać ;) 

Potrawa nie jest nadto pikantna. Jeśli lubicie bardzo ostre dania, słodką paprykę zastąpcie ostrą i dodajcie więcej pieprzu cayenne. Starałam się wyważyć ostrość, aby osoby z bardziej wrażliwymi kubkami smakowymi nie poddały się przy pierwszym kęsie;). Jeśli mimo wszystko dla kogoś taki poziom, to wciąż zbyt wiele, smak złagodzi łyżka jogurtu podana jako dekoracja (opcjonalnie).


Czego potrzebujemy?
Składniki na 6 porcji
  • 500 g mielonego mięsa z indyka (użyłam uda z indyka)
  • 2 średnie cebule, grubo posiekane
  • 1 czerwona papryka, pokrojona na 1 cm kostkę
  • 1 zielona papryka, pokrojona na 1 cm kostkę
  • 2 ząbki czosnku, przeciśnięte
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka mielonego kuminu
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 1/2 łyżki suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 450 g krojonych pomidorów (z puszki lub kartonika)
  • 450 g czerwonej lub czarnej fasoli (z puszki)
  • 1 łyżka świeżej kolendry, poszatkowanej
  • 6 łyżek startego sera cheddar

Sposób wykonania
Na głęboką patelnię wrzucamy mięso z indyka razem z cebulą. Dodajemy paprykę, czosnek i przyprawy: pieprz cayenne, kumin, kolendrę, oregano, majeranek, słodką paprykę, sól, pieprz czarny i cynamon. Gotujemy całość na średnim ogniu przez 5 minut mieszając od czasu do czasu. Dodajemy pomidory i doprowadzamy do ich zagotowania, zmniejszamy płomień i dusimy (bez przykrycia) przez 15 minut. Jeśli sos wydaje się za rzadki, zagęszczamy go 3 łyżkami koncentratu pomidorowego (opcjonalnie). Dodajemy fasolkę i świeżą kolendrę i gotujemy kolejne 15 minut. 
Podajemy ze startym serem oraz domowymi nachosami.

Chilli najlepsze jest na drugi dzień, kiedy potrawa się "przegryzie".



Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 249 kcal
- Białko: 23,8 g
- Węglowodany: 15,6 g
- Tłuszcz: 8,7 g
- Błonnik: 5,1 g




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz