poniedziałek, 18 stycznia 2016

Krem orzechowo-czekoladowy

Nutella jest znana (i uwielbiana) prze liczną grupę dzieci i dorosłych na całym świecie. Niewielu jej amatorów ma świadomość, że ok 70% zawartości słoiczka stanowią cukier i tłuszcz palmowy. Być może, gdyby było inaczej, nie gościłaby na stołach tak często. Niemniej jednak reklama robi swoje, a my wciąż nie czytamy etykiet.
Czy da się coś z tym zrobić? Tak. Wprawdzie składu Nutelli nie zmienimy, ale możemy uruchomić produkcję własnego, domowego kremu orzechowo-czekoladowego.
Tak, to prawda. Wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez tego kremu, ale jednocześnie chcieliby spożywać produkt zdrowy, a także dla tych, którzy po prostu lubią rozpoczynać dzień na słodko, mam dobrą informuję: jest alternatywa. Pyszna, kremowa i zdrowa.

Z dedykacją dla Mojego Szwagra ;)


Czego potrzebujemy?
Składniki na 2 słoiczki (440 g gotowego produktu)
  • 150 g orzechów (ja wybieram różne, w zależności od nastroju)
  • 15 g oleju kokosowego
  • 1/2 szkl mleka kokosowego
  • 4 łyżki kakao naturalnego
  • 3 łyżki miodu

Sposób przygotowania
Obrane orzechy wrzucamy na patelnię z grubym dnem i delikatnie prażymy, uważając by ich nie przypalić. Gdy przestygną, wrzucamy do blendera i rozdrabniamy (jeśli mamy blender o niższej mocy, robimy to stopniowo, najlepiej pulsacyjnie, żeby nie spalić silniczka). Gdy orzechy zaczną się osadzać na ściankach pojemnika, uniemożliwiając dalsze rozdrabnianie, dolewamy oleju i mielimy dalej, aż oba składniki dobrze się połączą. Następnie powoli dolewamy mleko kokosowe. Mielimy dalej, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kakao i miód. Całość możemy uzupełnić przyprawami korzennymi takimi jak: cynamon i kardamon. Ja lubię wersję bez przypraw.


Wartość odżywcza 1 łyżeczki (10 g):
- Energia: 34,1 kcal
- Białko: 1,1 g
- Węglowodany: 1,5 g
- Tłuszcz: 2,5 g
- Błonnik: 0,4 g








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz