Nutella jest znana (i uwielbiana) prze liczną grupę dzieci i dorosłych na całym świecie. Niewielu jej amatorów ma świadomość, że ok 70% zawartości słoiczka stanowią cukier i tłuszcz palmowy. Być może, gdyby było inaczej, nie gościłaby na stołach tak często. Niemniej jednak reklama robi swoje, a my wciąż nie czytamy etykiet.
Czy da się coś z tym zrobić? Tak. Wprawdzie składu Nutelli nie zmienimy, ale możemy uruchomić produkcję własnego, domowego kremu orzechowo-czekoladowego.
Tak, to prawda. Wszystkich tych, którzy nie wyobrażają sobie życia bez tego kremu, ale jednocześnie chcieliby spożywać produkt zdrowy, a także dla tych, którzy po prostu lubią rozpoczynać dzień na słodko, mam dobrą informuję: jest alternatywa. Pyszna, kremowa i zdrowa.
Z dedykacją dla Mojego Szwagra ;)
Czego potrzebujemy?
Składniki na 2 słoiczki (440 g gotowego produktu)
- 150 g orzechów (ja wybieram różne, w zależności od nastroju)
- 15 g oleju kokosowego
- 1/2 szkl mleka kokosowego
- 4 łyżki kakao naturalnego
- 3 łyżki miodu
Obrane orzechy wrzucamy na patelnię z grubym dnem i delikatnie prażymy, uważając by ich nie przypalić. Gdy przestygną, wrzucamy do blendera i rozdrabniamy (jeśli mamy blender o niższej mocy, robimy to stopniowo, najlepiej pulsacyjnie, żeby nie spalić silniczka). Gdy orzechy zaczną się osadzać na ściankach pojemnika, uniemożliwiając dalsze rozdrabnianie, dolewamy oleju i mielimy dalej, aż oba składniki dobrze się połączą. Następnie powoli dolewamy mleko kokosowe. Mielimy dalej, aż do uzyskania gładkiej masy. Dodajemy kakao i miód. Całość możemy uzupełnić przyprawami korzennymi takimi jak: cynamon i kardamon. Ja lubię wersję bez przypraw.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz