sobota, 16 stycznia 2016

Aromatyczne "Ciasto" Kalafiorowe

Jeśli tak jak ja nie jesteście wielkimi fanami kalafiora, a mimo to chcecie włączyć go do swojej diety, albo po prostu szukacie jakiegoś innego sposobu, na zaserwowanie tego warzywka - proponuję Wam dzisiejszy przepis. 
To zdrowe "ciasto" jest czymś pomiędzy hiszpańską tortillą a francuskim quiche. Mąka z cieciorki nadaje odrobiny orzechowego smaku i jednocześnie zapewnia dodatkową porcję protein.  "Ciasto" jest dobrym dodatkiem do ryb, ale może również stanowić samodzielny posiłek. Najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także następnego dnia, na lunch w pracy:)

W przepisie używam jednego "egzotycznego" składnika - mąki z ciecierzycy. Mąkę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (ostatnio widziałam ją także w Auchan), ale ja robię ją sama - najpierw prażę ziarna, a potem mielę je w blenderze. Mąka z ciecierzycy zawiera aż 20% białka. Ponadto jest bezglutenowa, bogata w kwasu foliowy (100 g zapewnia ok. 120% dziennego zapotrzebowania) błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas, wit. B1, wit. B6, fosfor, magnez, cynk, selen, mangan i miedź.

Czego potrzebujemy?

Składniki na 8 porcji

  • 1 średni kalafior (ok. 900 g) 
  • 2 łyżki oleju 
  • 2 średnie cebule, cienko pokrojone 
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku 
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 
  • 1/2 łyżeczki mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 
  • 3/4 łyżeczki soli (1/2 + 1/4) 
  • 3/4 szkl. mąki z ciecierzycy 
  • 1/4 szkl. zwykłej mąki 
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 6 jajek 
  • 1 pieczona czerwona papryka
  • 4 suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki 
  • 1 opakowanie sera feta (ok. 250 g) 
  • 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego*

* koperek można zastąpić bazylią i oregano


Sposób wykonania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i umieszczamy w nim żaroodporne naczynie z papryką. Po ok. 30 min. (gdy papryka zacznie się przypiekać) wyciągamy naczynie, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Z ostudzonej papryki ściągamy skórkę i kroimy ją na 1 cm paseczki
Kalafiora gotujemy na parze przez 8-10 minut, aż lekko zmięknie. Wyciągamy go z garnka i dzielimy na ok. 2 cm kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy kminek, kolendrę, paprykę, pieprz i 1/2 łyżeczki soli, mieszamy ok. 1 minuty, aż uwolni się zapach. Delikatnie wrzucamy kalafiora i dusimy przez 2-3 minuty, aby smaki się wymieszały.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. 
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem 1/4 łyżeczki soli. Dokładamy żółtka, miksujemy, po czym stopniowo wsypujemy mąkę z ciecierzycy, zwykłą mąkę i proszek do pieczenia. Dorzucamy pieczoną paprykę, suszone pomidory, drobno pokruszoną fetę i koperek, mieszamy i dodajemy pozostawiony na patelni kalafior. Delikatnie łączymy składniki, po czym przekładamy "ciasto" do foremki.
Pieczemy ok. 35-45 minut, aż góra się zarumieni. Podajemy ciepłe albo w temperaturze pokojowej, dekorując koperkiem. 


Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 192 kcal
- Białko: 10,4 g
- Węglowodany: 17,7 g
- Tłuszcz: 7,6 g
- Błonnik: 5,7 g




Brak komentarzy :

Prześlij komentarz