Jeśli tak jak ja nie jesteście wielkimi fanami kalafiora, a mimo to chcecie włączyć go do swojej diety, albo po prostu szukacie jakiegoś innego sposobu, na zaserwowanie tego warzywka - proponuję Wam dzisiejszy przepis.
To zdrowe "ciasto" jest czymś pomiędzy hiszpańską tortillą a francuskim quiche. Mąka z cieciorki nadaje odrobiny orzechowego smaku i jednocześnie zapewnia dodatkową porcję protein. "Ciasto" jest dobrym dodatkiem do ryb, ale może również stanowić samodzielny posiłek. Najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także następnego dnia, na lunch w pracy:)
To zdrowe "ciasto" jest czymś pomiędzy hiszpańską tortillą a francuskim quiche. Mąka z cieciorki nadaje odrobiny orzechowego smaku i jednocześnie zapewnia dodatkową porcję protein. "Ciasto" jest dobrym dodatkiem do ryb, ale może również stanowić samodzielny posiłek. Najlepiej smakuje na ciepło, ale sprawdzi się także następnego dnia, na lunch w pracy:)
W przepisie używam jednego "egzotycznego" składnika - mąki z ciecierzycy. Mąkę można kupić w sklepach ze zdrową żywnością (ostatnio widziałam ją także w Auchan), ale ja robię ją sama - najpierw prażę ziarna, a potem mielę je w blenderze. Mąka z ciecierzycy zawiera aż 20% białka. Ponadto jest bezglutenowa, bogata w kwasu foliowy (100 g zapewnia ok. 120% dziennego zapotrzebowania) błonnik, NNKT i żelazo (42% dziennego zapotrzebowania), potas, wit. B1, wit. B6, fosfor, magnez, cynk, selen, mangan i miedź.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 8 porcji
- 1 średni kalafior (ok. 900 g)
- 2 łyżki oleju
- 2 średnie cebule, cienko pokrojone
- 1/2 łyżeczki mielonego kminku
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/2 łyżeczki mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
- 3/4 łyżeczki soli (1/2 + 1/4)
- 3/4 szkl. mąki z ciecierzycy
- 1/4 szkl. zwykłej mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 6 jajek
- 1 pieczona czerwona papryka
- 4 suszone pomidory, pokrojone na mniejsze kawałki
- 1 opakowanie sera feta (ok. 250 g)
- 2 łyżki świeżego koperku, posiekanego*
* koperek można zastąpić bazylią i oregano
Sposób wykonania
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C i umieszczamy w nim żaroodporne naczynie z papryką. Po ok. 30 min. (gdy papryka zacznie się przypiekać) wyciągamy naczynie, przykrywamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy do wystygnięcia. Z ostudzonej papryki ściągamy skórkę i kroimy ją na 1 cm paseczki.
Kalafiora gotujemy na parze przez 8-10 minut, aż lekko zmięknie. Wyciągamy go z garnka i dzielimy na ok. 2 cm kawałki.
Na dużej patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę i smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy kminek, kolendrę, paprykę, pieprz i 1/2 łyżeczki soli, mieszamy ok. 1 minuty, aż uwolni się zapach. Delikatnie wrzucamy kalafiora i dusimy przez 2-3 minuty, aby smaki się wymieszały.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Rozgrzewamy piekarnik do 180°C.
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem 1/4 łyżeczki soli. Dokładamy żółtka, miksujemy, po czym stopniowo wsypujemy mąkę z ciecierzycy, zwykłą mąkę i proszek do pieczenia. Dorzucamy pieczoną paprykę, suszone pomidory, drobno pokruszoną fetę i koperek, mieszamy i dodajemy pozostawiony na patelni kalafior. Delikatnie łączymy składniki, po czym przekładamy "ciasto" do foremki.
Pieczemy ok. 35-45 minut, aż góra się zarumieni. Podajemy ciepłe albo w temperaturze pokojowej, dekorując koperkiem.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 192 kcal
- Białko: 10,4 g
- Węglowodany: 17,7 g
- Tłuszcz: 7,6 g
- Błonnik: 5,7 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz