poniedziałek, 15 lutego 2016

Zupa Dyniowo-Paprykowa

Kremowa, sycąca, trochę inna niż standardowe zupy z dyni, bo z wyczuwalną nutą papryki, "podkręcona" intensywnym smakiem gorgonzoli. Mocne akcenty zupy równoważy dodatek słodkich gruszek i mleka kokosowego.
Dobra, aromatyczna propozycja na chłodniejsze wieczory.





Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
  • 2 dojrzałe gruszki (ewentualnie jabłka) średniej wielkości (razem 300 g), obrane i pokrojone na duże kostki (ok. 5 cm) 
  • 900 g dyni, obranej i pokrojonej na duże kostki (ok. 5 cm) 
  • 1 czerwona papryka (230 g) oczyszczona z nasion i podzielona na 6 części 
  • 1 średni por (część biała i jasnozielona ok. 150 g), podzielony na kawałki ok 3 cm 
  • 2 ząbki czosnku, obrane 
  • 2 łyżeczki oleju kokosowego 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu 
  • 1/4 łyżeczki cynamonu 
  • 1/8 łyżeczki kardamonu 
  • 1/8 łyżeczki kurkumy 
  • 4 szkl. bulionu 
  • 1/2 szkl. mleka kokosowego 
  • 1/4 łyżeczki mielonej kolendry 
  • dodatkowy sól, pieprz i papryka do smaku (użyłam ok 1/4 łyżeczki każdego) 
  • 60 g gorgonzoli, albo innego sera z niebieską pleśnią (opcjonalnie) 
  • 3 łyżki poszatkowanych liści świeżej bazylii 


Sposób wykonania
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, na którym rozsmarowujemy olej kokosowy. Warzywa układamy jedną warstwą na papierze. Oprószamy je mieszanką przypraw (solą, pieprzem, cynamonem, kardamonem i kurkumą) i wstawiamy na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170°C.
Upieczone warzywa przekładamy do wysokiego garnka, dodajemy 1/2 szkl. mleka kokosowego i za pomocą blendera miksujemy całość na gładki krem. Stopniowo dolewamy po szklance gorącego bulionu i dokładnie mieszamy. Całość podgrzewamy i doprawiamy solą, pieprzem, papryką i zmieloną kolendrą.
Zupę podajemy z pokruszonym serem gorgonzola (15 g na porcję) i poszatkowanymi liśćmi bazylii (1/2 łyżki na porcję).


Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 333,3 kcal
- Białko: 19,2 g
- Węglowodany: 18,7 g
- Tłuszcz: 18,8 g
- Błonnik: 8,9 g





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz