sobota, 20 lutego 2016

Mątwa na Zielono

Dzisiaj kulinarna propozycja dla odważnych;). Dlaczego? Wystarczy rzut oka na listę składników i chyba wszystko staje się jasne. Mamy tu owoce morza, kapary, anchois, sporą ilość natki pietruszki oraz rukolę. Nie ma się co oszukiwać - te produkty rzadko znajdują swoich fanów. Niektórzy stwierdzą zapewne, że "to nie może się udać", ale wszystkich, którzy nie obawiają się eksperymentów i (tak jak ja) lubią próbować nowych smaków, zachęcam do działania. Być może zostaniecie zaskoczeni. Pozytywnie oczywiście;)
Zainspirowałam się przepisem Jillian Michaels, ale z racji tego, że nie jestem w stanie "podołać" sugerowanej w oryginale ilości poszczególnych składników (w szczególności czosnku) i ogólnie wolę łagodniejsze dla brzuszka zestawienia, dokonałam drobnych modyfikacji.

Słów kilka o bohaterze tego dania - MĄTWIE. 
Mątwa jest jednym z najtańszych owoców morza. Przykładowo w Auchan można ją dostać w cenie (regularnej) 23 zł/kg. Mątwę kupujemy już oczyszczoną, w paskach lub krążkach. Paski posiadają z jednej strony grubszą białą "skórkę", którą należy usunąć (jest twarda). Mątwę gotuje się ekspresowo - podzielona na mniejsze kawałki jest gotowa w ciągu 5 minut i radzę nie przetrzymywać jej dłużej, bo z miękkiego, delikatnego mięsa, otrzymamy gumiasty "kapeć".
Co ważne, mątwa jest doskonałym składnikiem dla osób będących na diecie - bogata w białko (16,2 g/100 g), ryboflawiny, witaminę B12, żelazo, wapń, potas i cynk. W 100 g posiada tylko 79 kcal. Dla porównania w 100 g piersi kurczaka znajdziemy 99 kcal i 21,5 g białka.

To po tym z lekka przydługim wstępie, przechodzimy do konkretów:) 


Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje 
  • 1 pęczek natki pietruszki 
  • 1 łyżka odcedzonych kaparów (opcjonalnie) 
  • 1 filet anchois lub - w wersji łagodniejszej - 2 suszone pomidory 
  • 2 posiekane ząbki czosnku 
  • 1 poszatkowana żółta cebula (ok 70 g) 
  • 1/4 łyżeczki pieprzu 
  • 2 łyżki oleju 
  • 4 duże garście rukoli 
  • 24 pomidorki koktajlowe, pokrojone na połówki 
  • 500 g mątwy w paskach, pokrojonej na plastry grubości 1 cm 


Sposób wykonania

W blenderze miksujemy natkę pietruszki, kapary, anchois (lub pomidory suszone), pieprz, łyżkę oleju i dodatkowo ok 2 łyżek wody (dla uzyskania gęstej pasty).
Rukolę rozkładamy na 4 talerze; na niej umieszczamy po 6 pokrojonych na połówki pomidorków.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, dodajemy cebulę i czosnek i smażymy przez 30 sekund. Kawałki mątwy wykładamy na patelnię tak, żeby utworzyły jedną warstwę. Smażymy bez mieszania (i bez przykrywania) ok. 4 minut, aż mątwa zacznie się przyrumieniać od spodu. Dodajemy zieloną pastę, mieszamy całość i gotujemy jeszcze przez minutę. Gorącą mątwę wykładamy na talerze i odstawiamy na chwilę, żeby rukola lekko zwiędła przed podaniem.


Do mątwy w zielonej salsie pasuje makaron pełnoziarnisty, który możemy podać zarówno jako kolejny składnik sałatki, albo w miejsce rukoli. Polecam po ugotowaniu (al dente), wrzucić go na patelnię z mątwą, aby dokładnie pokrył się sosem. 



Wartość odżywcza 1 porcji: 
- Energia: 177,3 kcal 
- Białko: 23,0 g 
- Węglowodany: 5,6 g 
- Tłuszcz: 6,2 g 
- Błonnik: 2,4 g







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz