piątek, 5 lutego 2016

Hummodoro

Nie bardzo wiedziałam, jak nazwać ten spontaniczny wytwór. 
W planie był hummus, ale z lodówki uśmiechały się do mnie fantastyczne suszone pomidory, które odkryłam ostatnio w Lidlu (i które zgodnie z wytycznymi producenta musiałam wkrótce zużyć), więc nie wahając się zbyt długo, postanowiłam zrobić taki eksperymentalny mix.
Jeśli nie jesteście zbytnio przywiązani do tradycyjnego hummusu - spróbujcie. Namieszałam nie tylko z pomidorami, ale również z innymi składnikami. Moim zdaniem wyszło ciekawie:).

Czego potrzebujemy?
Składniki na 2 szklanki

  • 400 g ugotowanej ciecierzycy (albo z puszki)
  • 3 łyżki soku z cytryny (albo więcej - do smaku)
  • 3 łyżki sezamu
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 mały ząbek czosnku
  • 4 duże połówki suszonych pomidorów
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 szkl. bulionu
  • 1 łyżka świeżej posiekanej natki pietruszki (albo łyżeczka suszonej)
  • pieprz, papryka do smaku



Sposób wykonania
W blenderze miksujemy sezam, sok z cytryny, oliwę, czosnek i sól. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do zmiksowanej masy razem z ciecierzycą i bulionem. Rozdrabniamy składniki do momentu uzyskania gładkiej pasty, od czasu do czasu zeskrobując ją ze ścianek blendera. Dodajemy pietruszkę i doprawiamy wedle uznania.



Wartość odżywcza 1 porcji (1/4 szklanki):
- Energia: 105 kcal
- Białko: 4,4 g
- Węglowodany: 7,7 g
- Tłuszcz: 5,8 g
- Błonnik: 2,5 g



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz