Weekend bez deseru? Nie u mnie:)
Do popołudniowej kawy trzeba podać coś słodkiego - obowiązkowo. W niedzielę było podobnie, tylko jakoś weny na post zabrakło. Dlatego teraz poweekendowa propozycja na małe co nieco dla miłośników słodyczy. Oczywiście - standardowo - w wersji light;)
Ten deser można zaserwować na dwa sposoby. Pierwszy, to taki serowo-kakaowy krem, podany lekko schłodzony, po wyjęciu z lodówki. Druga opcja wymaga umieszczenia przygotowanej masy na kilka godzin w zamrażalniku (najlepiej 4-5). Dzięki temu zabiegowi, uzyskamy niskokaloryczną wersję lodów. Osobiście jestem zwolennikiem tej "lodowej" wersji ;)
Co ważne, krem można zrobić w różnych smakach - wystarczy, że zrezygnujecie z kakao i zamiast niego dodacie np. odrobiny wanilii czy cynamonu, albo 2 łyżki musu z owoców (choćby mango). Wybór owoców podostawiam Waszym preferencjom. Ja kocham maliny i borówki. Z racji obecnej pory roku, można je teraz dostać tylko mrożone, ale i takie będą źródłem cennych witamin i antyoksydantów, do tego wciąż smakują wyśmienicie:)
Co ważne, krem można zrobić w różnych smakach - wystarczy, że zrezygnujecie z kakao i zamiast niego dodacie np. odrobiny wanilii czy cynamonu, albo 2 łyżki musu z owoców (choćby mango). Wybór owoców podostawiam Waszym preferencjom. Ja kocham maliny i borówki. Z racji obecnej pory roku, można je teraz dostać tylko mrożone, ale i takie będą źródłem cennych witamin i antyoksydantów, do tego wciąż smakują wyśmienicie:)
Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
- opakowanie Serka Wiejskiego (200 g)
- 50 g gęstego jogurtu
- 1/2 średniego banana (ok. 60 g), pokrojonego na mniejsze kawałki
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 2 łyżki syropu klonowego lub płynnego miodu
- 400 g malin
- 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady (min. 70% masy kakaowej)
Sposób wykonania
Serek Wiejski, jogurt i banana umieszczamy w blenderze i miksujemy tak długo, aż uzyskamy gładki krem (pozbycie się grudek będzie wymagało kilku minut). Dodajemy kakao i syrop klonowy i wszystko dokładnie mieszamy.
Jeśli chcemy uzyskać "lody" - wkładamy krem do zamrażalnika na min. 4 godziny, jeśli nie - umieszczamy go na godzinę w lodówce.
Jeśli chcemy uzyskać "lody" - wkładamy krem do zamrażalnika na min. 4 godziny, jeśli nie - umieszczamy go na godzinę w lodówce.
Po czasie niezbędnym na uzyskanie właściwej konsystencji wyciągamy krem z lodówki.
Na spodzie 4 pucharków umieszczamy po kilka malin, na nie wykładamy krem serowo-kakaowy oraz pozostałą część malin (oczywiście podzieloną na 4 porcje). Deser dekorujemy pokruszoną czekoladą (po 10 g na porcję).
Na spodzie 4 pucharków umieszczamy po kilka malin, na nie wykładamy krem serowo-kakaowy oraz pozostałą część malin (oczywiście podzieloną na 4 porcje). Deser dekorujemy pokruszoną czekoladą (po 10 g na porcję).
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 202 kcal
- Białko: 10 g
- Węglowodany: 20 g
- Tłuszcz: 7 g
- Błonnik: 8 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz