Niemniej, od czasu do czasu możemy sobie pozwolić na takie szaleństwa. Każdy lubi się chwilami zapomnieć, czyż nie? ;)
Zazwyczaj przygotowuję przepisy, które nie przekraczają 400 kcal na porcję (także te obiadowe). Dzisiejsza propozycja nie mieści się w tym limicie, ale to nic. Taką zdrowszą wersję standardowej fast food'owej opcji możemy sobie czasami schrupać.
Do przygotowania naszego burgera wykorzystałam bułkę żytnią na bazie "mojego" ciasta chlebowego (przepis wkrótce). Dlaczego? Sklepowe bułki do hamburgerów zawierają potężną dawkę węglowodanów prostych i sporo cukru, ale co najgorsze - naszpikowane są całą gamą kosmicznych dodatków, które sprawiają, że bułeczka jest taka mięciutka i puszysta. Moja bułka - dzięki zawartości mąki pełnoziarnistej i dodatku różnych nasion - ma wprawdzie więcej kalorii, ale posiada także więcej białka i błonnika, zatem dostarcza pożądanych węglowodanów złożonych, no i jest pozbawiona tych wszystkich emulgatorów, spulchniaczy, zagęstników i innych "super mocy".
Jeśli nie macie czasu/ochoty bawić się w pieczenie, proponuję użyć zakupionej w zaufanej piekarni bułki żytniej. Burger nie będzie może tak samo miękki i na swój sposób słodziutki, jak ze standardową bułką do hamburgerów, ale gwarantuję, że nadal bardzo smaczny. Osoby, które chciałyby zaoszczędzić trochę kalorii, albo "obciąć" odrobinę z węglowodanów, mogą zastosować mały trik - połowę bułki stanowiącej górną część burgera, podmieniają na kapelusz pieczarki portobello. Z wyglądu prawie nie będzie się różnić :)
Jeśli nie macie czasu/ochoty bawić się w pieczenie, proponuję użyć zakupionej w zaufanej piekarni bułki żytniej. Burger nie będzie może tak samo miękki i na swój sposób słodziutki, jak ze standardową bułką do hamburgerów, ale gwarantuję, że nadal bardzo smaczny. Osoby, które chciałyby zaoszczędzić trochę kalorii, albo "obciąć" odrobinę z węglowodanów, mogą zastosować mały trik - połowę bułki stanowiącej górną część burgera, podmieniają na kapelusz pieczarki portobello. Z wyglądu prawie nie będzie się różnić :)
Czego potrzebujemy?
Składniki na 2 porcje
- 200 g mielonej piersi z indyka
- 1/2 szkl. zmielonej na mąkę cieciorki (można zastąpić ugotowaną soczewicą)
- 2 duże połówki suszonych pomidorów (na słońcu - nie w oleju)
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty
- 1 łyżka poszatkowanej cebuli
- 1 łyżka świeżego koperku (lub 1 łyżeczka suszonego)
- 1/4 łyżeczko soli
- 1/4 łyżeczko pieprzu
- 1/4 łyżeczko papryki
- 1/4 łyżeczko oregano
- 1 jajko
- 2 łyżeczki majonezu light
- 2 łyżeczki jogurtu naturalnego
- 4 łyżeczki ketchupu
- 1 ogórek konserwowy
- 1 pomidor
- 2 plastry sera żółtego (lub 40 g startego sera)
- kilka krążków czerwonej cebuli
- 2 liście sałaty
Sposób wykonania
Pomidory suszone drobno kroimy. W misce łączymy mięso, "mąkę" z cieciorki/soczewicę, pomidory, przyprawy i jajko. Formujemy dwa kotlety mielone i pieczemy je na grillu/w opiekaczu lub smażymy na łyżeczce oleju.
Jogurt łączymy z majonezem, tworząc sos majonezowy.
Przecinamy bułkę wzdłuż na pół i umieszczamy na grillu (lub w opiekaczu) częścią wewnętrzną do dołu. Podpiekamy ok. 1 minuty. Następnie, na dolnej połowie bułki umieszczamy kotleta i ser, na górnej - cebulę. Zapiekamy przez ok. 2 minuty, by ser się rozpuścił, a cebula zrumieniła. Wyciągamy bułkę, rozsmarowujemy na niej sos majonezowy, dodajemy ogórka, pomidora i sałatę, uzupełniamy całość ketchupem.
Jogurt łączymy z majonezem, tworząc sos majonezowy.
Przecinamy bułkę wzdłuż na pół i umieszczamy na grillu (lub w opiekaczu) częścią wewnętrzną do dołu. Podpiekamy ok. 1 minuty. Następnie, na dolnej połowie bułki umieszczamy kotleta i ser, na górnej - cebulę. Zapiekamy przez ok. 2 minuty, by ser się rozpuścił, a cebula zrumieniła. Wyciągamy bułkę, rozsmarowujemy na niej sos majonezowy, dodajemy ogórka, pomidora i sałatę, uzupełniamy całość ketchupem.
Wartość odżywcza 1 burgera (z bułką)*:
- Energia: 567 kcal
- Białko: 41,2 g
- Węglowodany: 56 g
- Tłuszcz: 17,6 g
- Błonnik: 9,1 g
*
Użyta w przepisie bułka żytnia posiada następujące wartości
odżywcze:
- Energia: 218 kcal
- Białko: 7,6 g
- Węglowodany: 34,6 g
- Tłuszcz: 4 g
- Błonnik: 5,4 g
- Energia: 218 kcal
- Białko: 7,6 g
- Węglowodany: 34,6 g
- Tłuszcz: 4 g
- Błonnik: 5,4 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz