Lubię eksperymenty w kuchni i połączenia różnych smaków, często takich, które na pierwszy rzut oka zupełnie do siebie nie pasują. Tak było i w tym przypadku. Na zmiłowanie czekało kilka pieczarek, kawałek pora, samotna pomarańcza. Skoczyłam do sklepu po polędwiczkę wieprzową i brokuła i zabrałam się do dzieła.
Uwaga: metody przygotowania mięsa wieprzowego są różne. Osobiście traktuję je podobnie do mięsa wołowego czy wątróbki i solę dopiero pod koniec procesu obróbki termicznej lub po podaniu. W tym przypadku postąpiłam podobnie - sól dodawana jest dopiero z sokiem pomarańczowym, jako ostatni składnik dania. Co więcej, używam mało soli, stąd niektórzy mogą uznać za konieczne doprawienie mięsa na talerzu.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
- 400 g różyczek brokuła
- 450 g polędwiczki wieprzowej lub chudej wołowiny na steki
- sok z 1 dużej pomarańczy (ok. 280 g)
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 100 g pora, pokrojonego na cienkie paseczki
- 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
- 1 łyżka startego świeżego imbiru (ok. 2 cm)
- 1/8 łyżeczki ostrej papryki
- 180 g pieczarek, pokrojonych na plastry
- 2 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej lub ryżu
Sposób wykonania
Brokuła gotujemy "na krótko" na parze, tak, aby był na wpół twardy (ok. 6-7 minut), wyciągamy i odkładamy na bok.
Polędwiczkę kroimy w kilkucentymetrowe paski.
W miseczce mieszamy sok z pomarańczy, olej sezamowy, sól i pieprz.
Rozgrzewamy głęboką patelnię, dodajemy olej kokosowy. Na rozgrzany olej wrzucamy pora i chwilę podsmażamy. Dodajemy czosnek, imbir i paprykę; mieszamy. Wrzucamy polędwiczkę i smażymy ją ok. 2 minut, aż przestanie być różowa. Dodajemy różyczki brokuła i smażymy przez minutę. Na koniec wrzucamy pieczarki, mieszamy całość i gotujemy przez 2 minuty. Wlewamy sos pomarańczowy, mieszamy.
Podajemy z 1/2 szkl. kaszy lub ryżu.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 423,7 kcal
- Białko: 35,8 g
- Węglowodany:40,1 g
- Tłuszcz: 10,8 g
- Błonnik: 10,8 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz