niedziela, 27 marca 2016

Strucla z Jabłkami

Mamy Wielkanoc, wokół mazurki, serniki, babki. U mnie w tym roku atmosfera mało świąteczna, więc i w kwestii ciasta postanowiłam trochę odejść od tradycji. Trochę, bo przepis oparłam na cieście drożdżowym (skądinąd kojarzonym z Wielkanocą), ale otrzymało ono formę strucli, a nie babki. No i jak to u mnie bywa - zadbałam by było nie tylko smacznie, ale i lekko:).




Czego potrzebujemy?
Składniki na 9 porcji:
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 150 g mąki pszennej typ 650 
  • 15 g świeżych drożdży 
  • 3/4 szkl. domowego mleka kokosowego (można użyć mleka krowiego lub innego mleka kokosowego bez dodatku cukru) 
  • 30 g cukru  
  • 1 duże słodkie jabłko (250 g), pokrojone na drobną kostkę
  • 50 g miękkich rodzynek (jeśli są wysuszone i twarde, należy je wcześniej namoczyć)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 30 g syropu klonowego 
  • 1 jajko, roztrzepane, do posmarowania strucli

Sposób wykonania
Do dużej miski wsypujemy mąki. Na środku robimy "dołek", w którym umieszczamy pokruszone drożdże, łyżkę cukru (z przygotowanych 30 g), około 5 łyżek ciepłego mleka (z przygotowanych 3/4 szklanki) i łyżkę mąki (z tej będącej już w misce). Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy zawartość dołka, robiąc rozczyn. Odstawiamy miskę na 15 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn podrósł. Po tym czasie do miski wlewamy pozostałą część mleka kokosowego i dosypujemy pozostały (z 30 g) cukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy, a gdy mieszanie nie będzie już możliwe, wyrabiamy ciasto rękoma. Ciasto nie powinno się lepić do rąk.
Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Przygotowujemy nadzienie mieszając jabłko, rodzynki, cynamon i syrop klonowy. 
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach 40 x 30 cm. Na ciasto wykładamy mieszankę jabłkową.  Całość zwijamy (od dłuższej strony) w rulon - jak roladę i przekładamy na blachę.

Uformowaną struclę malujemy roztrzepanym jajkiem i (opcjonalnie) posypujemy wiórkami kokosowymi (np. tymi pozostałymi z produkcji mleka).

Pieczemy 25 minut w temperaturze 180ºC.



Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 166 kcal
- Białko: 3,5 g
- Węglowodany: 31,5 g
- Tłuszcz: 2,1 g
- Błonnik: 3,4 g







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz