Chleb piekłam dość regularnie, gdy nie byłam sama. Mam jeden ulubiony przepis, który gościł w mojej kuchni przez jakieś 3 lata. Gdy zaczęłam mieszkać w pojedynkę, nie widziałam sensu w pieczeniu chleba dla mnie samej. Wydawało mi się to zbyt pracochłonne i zbyt kosztowne. Uznałam, że w zasadzie chleb nie jest mi potrzebny do szczęścia i mogę się obejść bez niego. Jednak ostatnio, gdy zaczęłam robić masło orzechowe, czy piec mięsa i pasztety, stwierdziłam, że przydałby się jakiś pyszny domowy bochenek.
Zakwasu akurat nie miałam, więc w grę wchodził chleb na drożdżach lub jakaś "inwencja twórcza" bez zakwasu i bez drożdży. Pomyślałam, że zaryzykuję i spróbuję zrobić coś zupełnie nowego. I dzięki temu eksperymentowi wykorzystałam w końcu brązowy ryż, który zalegał mi w szufladzie (nie jestem jego fanem).
Chlebek jest zwarty, miękki i wilgotny. Trzymany w lodówce, przetrwa nawet tydzień. Z uwagi na brak drożdży/zakwasu, nie wyrasta jak tradycyjny chleb (jest raczej niski), ale nawet taka mała kromka syci na długo.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 14 kromek:
- 100 g mąki ryżowej (zmieliłam samodzielnie w blenderze ryż brązowy)
- 150 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 szkl. wody
- 1/2 szkl. domowego mleka kokosowego
- 2 łyżki otrębów owsianych
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego
- 2 łyżki ziaren słonecznika
- 1 mała cebula (pokrojona w kostkę)
- 1/2 łyżki soli
- 1/2 łyżki ziół prowansalskich
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 małe jajka (żółtka i białka oddzielnie)
Sposób wykonania
W dużej misce umieszczamy mąki, zioła prowansalskie, sodę, pokrojoną w kostkę cebulę, słonecznik, siemię lniane i otręby. Wlewamy wodę, domowe mleko kokosowe i dorzucamy żółtka. Całość dokładnie mieszamy. Białka ubijamy w drugiej misce z dodatkiem soli. Ubite białka dodajemy do masy chlebowej i powoli mieszamy.
Ciasto przekładamy do foremki keksówki (25x12cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy przez godzinę w temperaturze 170ºC.
Wartość odżywcza 1 kromki:
- Energia: 91 kcal
- Białko: 3 g
- Węglowodany: 14 g
- Tłuszcz: 2 g
- Błonnik: 2 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz