Jakiś czas temu miałam okazję testować Baton Warszawski. Zainspirowana jego bogatym, zdrowym składem, postanowiłam podjąć próbę stworzenia podobnej przekąski.
Motywacja była o tyle większa, że raz - często bywam teraz na targach i lubię mieć wtedy przy sobie małą, energetyczną przegryzkę, którą bez problemu skonsumuję na stoisku, a dwa - od kwietnia ruszam na siłownię i przyda mi się wtedy taka dawka zdrowych węglowodanów jako opcja potreningowa.
Kulki nie zawierają dodatku cukru - całą słodycz uzyskujemy dzięki dużej zawartości daktyli. No i dodatkowy wielki plus: Kulek NIE PIECZEMY, dzięki czemu zachowują wszystkie cenne witaminy i minerały. Mniam ;)
Czego potrzebujemy?
Składniki na 20 porcji
- 150 g suszonych daktyli
- 150 g wody
- 20 g (2 łyżki) lnu mielonego odtłuszczonego
- 30 g (2 łyżki) dowolnych orzechów, drobno zmielonych
- 15 g (4 łyżki) otrębów pszennych
- 110 g (1 szkl.) płatków owsianych górskich, zmielonych na proszek/mąkę
- 20 g (2 łyżki) łuskanych nasion konopi (można je zastąpić sezamem lub nasionami chia)
- 20 g (2 łyżki) gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- wiórki kokosowe do obtoczenia w nich kulek (ja użyłam pozostałych po produkcji mleka)
Sposób wykonania
Daktyle zalewamy wodą w proporcji 1:1 (stąd wody 150 g) i odstawiamy na kwadrans. Po upływie 15 minut miksujemy daktyle za pomocą blendera na gęsty sos.
W misce łączymy len mielony, zmielone orzechy, otręby, nasiona konopi, sproszkowane płatki owsiane i gorzkie kakao. Dolewamy łyżeczkę ekstraktu z wanilii oraz sos daktylowy. Mieszamy całość za pomocą łyżki. Masa będzie bardzo gęsta.
Miskę z wymieszanymi składnikami przykrywamy talerzykiem i wstawimy do lodówki na pół godziny.
Po tym czasie wyciągamy masę i dzielimy na 20 równych części. Najłatwiej uformować długi wałek i pociąć go na "plasterki".
Każdą z części kulamy w dłoniach, a następnie obtaczamy w wiórkach kokosowych. Uformowane kulki trzymamy w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Wartość odżywcza 1 kulki:
- Energia: 66 kcal
- Białko: 2,1 g
- Węglowodany: 8,4 g
- Tłuszcz: 2,2 g
- Błonnik: 1,9 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz