Wielkanoc za pasem, więc trzeba było zacząć myśleć o jakiś Świątecznych przepisach. W głowie pojawił się pomysł na pasztet, a że w mojej wersji jego składową jest wątróbka, postanowiłam, że uczynię z niej również danie obiadowe.
Dzisiaj więc troszkę nietypowo, bo nie tak dietetycznie, jak w przypadku większości umieszczonych na blogu dań. Wątróbka ma sporo tłuszczu - fakt - stąd nikomu nie polecam spożywania jej z dużą częstotliwością. Warto jednak wiedzieć, że porcja raz na tydzień będzie dobrym źródłem łatwo przyswajalnego żelaza, cynku, kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy A, PP i rzadko występującej w żywności witaminy D. Wątróbka stanowi także doskonałe źródło białka. Jeśli zadbamy o wybór produktu dobrej jakości (polecam wątróbkę Nasz Kurczak dostępną m.in. w Auchan), możemy być pewni, że dostarczymy sobie całą gamę cennych składników.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
- 500 g wątróbki drobiowej
- 1 łyżka nierafinowanego oleju kokosowego
- 80 g (2 średnie) cebuli, pokrojonej w kostkę
- 300 g (2 średnie) jabłek, obranych i pokrojonych na mniejsze plasterki
- 1 łyżka majeranku
- 1/2 łyżki miodu lub syropu klonowego
- sól i pieprz do smaku
Sposób wykonania
Na 1 łyżce oleju kokosowego podsmażamy cebulę, gdy ta się zrumieni, dodajemy wątróbkę. Obsmażamy ją z jednej strony, przewracamy na drugą, dodajemy jabłko pokrojone na mniejsze plasterki i 1 łyżkę majeranku. Całość dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty. Gotową wątróbkę przyprawiamy solą i pieprzem oraz ½ łyżki miodu.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 249 kcal
- Białko: 24,4 g
- Węglowodany: 13,4 g
- Tłuszcz: 10,4 g
- Błonnik: 2,1 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz