sobota, 12 marca 2016

Odchudzone Marchewkowe

Od Mojej Siostry mam sprawdzony przepis na pyszne ciasto marchewkowe. Uwielbiam je, tak jak i reszta rodziny, ale jest to wersja na tyle "bogata", że na moim stole gości jedynie od Święta.
Oczywiście nie byłabym sobą, gdybym w wyniku eksperymentów nie opracowała sobie wersji "odchudzonej", takiej powiedzmy "na co dzień". Na taką wersję bez obaw mogą sobie pozwolić wszystkie osoby, również te dbające o zdrowie i sylwetkę. Zapraszam więc do działania i konsumpcji ;)

Z przepisu podstawowego usunęłam dodatek oleju i mocno zredukowałam ilość cukru. Mąkę zwykłą zastąpiłam w całości mąką pełnoziarnistą. Dla utrzymania właściwej wilgotności i konsystencji ciasta, dodałam odrobinę siemienia lnianego i suszonych daktyli. Te ostatnie świetnie spisały się również w roli naturalnego "słodzika".

Z podanego niżej przepisu wychodzi 12 "muffinków" (choć pewnie powinny nosić miano "Brzydalów II" - są jeszcze mniej kształtne niż te szpinakowe) lub mała babka marchewkowa (na taką typową mniejszą keksówkę).

Ja wolę muffinki, bo krócej się pieką. Poza tym mam od razu gotową do spałaszowania porcję :).


Czego potrzebujemy?
Składniki na 12 porcji 
  • 170 g marchwi
  • 50 g orzechów włoskich/laskowych/migdałów 
  • 10 g siemienia lnianego 
  • 130 g mąki pszennej pełnoziarnistej 
  • 70 g cukru 
  • 30 g suszonych daktyli (można je zastąpić dodatkowym cukrem lub miodem) 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 
  • 1 czubata łyżeczka sody oczyszczonej 


Sposób wykonania
W pierwszej misce łączymy mąkę, cynamon i sodę, Orzechy i siemię lniane rozdrabniamy na drobny pyłek (np. z pomocą blendera) i dodajemy do miski z mąką. Daktyle kroimy na drobne kawałki i zalewamy ciepłą wodą w proporcji 1:3.

Oddzielamy białka od żółtek. W drugiej misce ubijamy białka, dodajemy do nich cukier i miksujemy tak długo, aż kryształki będą ledwo wyczuwalne. Do masy wrzucamy po jednym żółtku nieprzerwanie miksując. Stopniowo dodajemy proszki przygotowane wcześniej. Mieszamy wszystko do momentu uzyskania gładkiej masy.

Suszone daktyle wraz z wodą rozdrabniamy za pomocą blendera do uzyskania gęstego sosu.

Drobno ścieramy marchewkę. Sos daktylowy i startą marchewkę dodajemy do przygotowanej wcześniej masy, delikatnie mieszając wszystko łyżką, aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170°C.

Wypełniamy ciastem foremki na muffinki i pieczemy przez 25 minut.



Wartość odżywcza 1 muffinka:
- Energia: 120 kcal
- Białko: 3,8 g
- Węglowodany: 15,5 g
- Tłuszcz: 4,3 g
- Błonnik: 2,2 g










Brak komentarzy :

Prześlij komentarz