poniedziałek, 14 marca 2016

Vit Pizza

Niektórym zachciało się, czegoś mniej zdrowego, inni mieli bardziej sprecyzowane marzenia - PIZZA. Obiecałam, że będzie i to w takiej wersji, która nikogo nie przerazi. Jako, że słowo się rzekło, to i jest. Tadaam...Vit Pizza - dla dbających o sylwetkę i wszystkich pozostałych.


Taką pizzę można jeść bez wyrzutów sumienia, jeśli tylko zadbamy o dobrej jakości składniki. Sugeruję zwykłą, białą mąkę zastąpić mąką pełnoziarnistą oraz użyć porządnego sera żółtego (koniecznie bez azotanu sodu!) i ketchupu (niektóre są tak intensywnie octowe, że mogą popsuć cały smak pizzy). 
No to do dzieła;)


Czego potrzebujemy?
Składniki na 6 porcji
  • 1,5 szkl. (210 g) mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru
  • 1 czubata łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju
  • 1/2 szkl. ciepłej wody (jeśli macie domowe mleko kokosowe, sugeruję opcję 1/2 na 1/2 mleko i woda)

+ do "przybrania" pizzy:

  • 100 g ugotowanej piersi z indyka, pokrojonej na mniejsze plasterki
  • pół małej cebulki, drobno poszatkowanej
  • 3 pieczarki, pokrojone na cienkie plasterki
  • 1/4 czerwonej papryki, pokrojonej na paseczki
  • 3 różyczki brokuła, podgotowane na parze na wpół twardo i podzielone na mniejsze kawałki
  • 60 g sera żółtego, startego na tarce
  • 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżeczki ketchupu
  • 1 łyżeczka przyprawy do pizzy lub suszonego oregano


Sposób wykonania
Mąkę wsypujemy do miski. Robimy mały dołek, w którym umieszczamy pokruszone drożdże, cukier i 2 łyżki ciepłej wody (z przygotowanej 1/2 szklanki). Drewnianą łyżką delikatnie mieszamy zawartość dołka, robiąc rozczyn. Odstawiamy miskę na 15 minut w ciepłe miejsce, by rozczyn podrósł. Po tym czasie do miski wlewamy pozostałą część wody i olej oraz wsypujemy łyżeczkę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Ciasto będzie lepiło się do łyżki, ale tak ma być.Wyrobione ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce.

Formę do pieczenia smarujemy minimalną ilością oleju i obsypujemy mąką/kaszą manną. Ja użyłam tortownicy o średnicy 24 cm, ale jeśli chcecie, żeby ciasto pizzy było cieńsze, proponuję użyć większej blachy.
Na spód foremki wykładamy nasze ciasto i dokładnie rozprowadzamy je po całej powierzchni. Rozprowadzone ciasto gęsto nakłuwamy widelcem i odstawiamy do wyrośnięcia na dodatkowe 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160ºC.
Na cieście rozsmarowujemy wymieszane ze sobą ketchup i koncentrat pomidorowy. Następnie "rozsypujemy" starty ser żółty. Na serze umieszczamy cebulkę, indyka, pieczarki i paprykę. Na końcu dodajemy różyczki brokuła. Całość oprószamy przyprawą do pizzy lub oregano.

Pizzę pieczemy 40-45 minut.



Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 230 kcal
- Białko: 12 g
- Węglowodany: 26 g
- Tłuszcz: 8 g
- Błonnik: 5 g









Brak komentarzy :

Prześlij komentarz