Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Mogą stanowić bazę zup, dodatek do dania głównego, składnik pasztetu, albo tak jak tutaj - smaczną i zdrową przegryzkę np. do wieczornego seansu filmowego.
Formy podania batatów jako przegryzki mogą być różne. Moje ulubione to pieczone frytki i medaliony właśnie.
Dzisiaj przedstawiam Wam wersją z dodatkami, czyli nie taką "extra light", za to wciąż bijącą na łeb na szyję wszystkie sklepowe chipsy, krakersy i prażynki.
Skuście się, nie pożałujecie;)
Formy podania batatów jako przegryzki mogą być różne. Moje ulubione to pieczone frytki i medaliony właśnie.
Dzisiaj przedstawiam Wam wersją z dodatkami, czyli nie taką "extra light", za to wciąż bijącą na łeb na szyję wszystkie sklepowe chipsy, krakersy i prażynki.
Skuście się, nie pożałujecie;)
Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
- 450 g batatów, obranych i pokrojonych na medaliony grubości 1,5 cm
- 1/2 łyżki oliwy
- 1⁄8 łyżeczki soli
- 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
- 1⁄8 łyżeczki pieprzu cayenne (lub do smaku)
- 40 g startego sera Cheddar lub parmezanu
- 50 g pomidorków koktajlowych, pokrojonej na ćwiartki
- 20 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych (lub czarnych oliwek)
- 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub (opcjonalnie) 4 łyżki poszatkowanego szczypiorku i 2 łyżki gęstego jogurtu
Sposób wykonania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Bataty wrzucamy do dużej miski, obsypujemy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem, skrapiamy oliwą. Mieszamy bataty tak, aby wszystkie kawałki dobrze pokryły się przyprawami. Tak przygotowane, wykładamy na blachę dbając, aby kawałki batatów nie nachodziły na siebie. Mieszamy pomidorki koktajlowe z pomidorami suszonymi. Na bataty wykładamy starty ser oraz mieszankę pomidorów (opcjonalnie posypujemy też szczypiorkiem). Pieczemy przez 15 minut (aż będą miękkie w środku).
Serwujemy gorące, posypane oregano lub z ½ łyżeczką jogurtu na górze.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Bataty wrzucamy do dużej miski, obsypujemy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem, skrapiamy oliwą. Mieszamy bataty tak, aby wszystkie kawałki dobrze pokryły się przyprawami. Tak przygotowane, wykładamy na blachę dbając, aby kawałki batatów nie nachodziły na siebie. Mieszamy pomidorki koktajlowe z pomidorami suszonymi. Na bataty wykładamy starty ser oraz mieszankę pomidorów (opcjonalnie posypujemy też szczypiorkiem). Pieczemy przez 15 minut (aż będą miękkie w środku).
Serwujemy gorące, posypane oregano lub z ½ łyżeczką jogurtu na górze.
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 176,8 kcal
- Białko: 7,3 g
- Węglowodany: 24,1 g
- Tłuszcz: 5,7 g
- Błonnik: 4,1 g
- Energia: 176,8 kcal
- Białko: 7,3 g
- Węglowodany: 24,1 g
- Tłuszcz: 5,7 g
- Błonnik: 4,1 g
Super pomysl na przekaske lub lekka kolacje. Nie przepadam szczegolnie za batatami, ale w tej wersji mi bardzo smakowaly. Nawet moj poltoraroczny maluch sie nimi zajadal. Zdrowe i smaczne...idealne!
OdpowiedzUsuń