poniedziałek, 4 kwietnia 2016

Medaliony z Batatów

Bataty, czyli słodkie ziemniaki. Mogą stanowić bazę zup, dodatek do dania głównego, składnik pasztetu, albo tak jak tutaj - smaczną i zdrową przegryzkę np. do wieczornego seansu filmowego.

Formy podania batatów jako przegryzki mogą być różne. Moje ulubione to pieczone frytki i medaliony właśnie.
Dzisiaj przedstawiam Wam wersją z dodatkami, czyli nie taką "extra light", za to wciąż bijącą na łeb na szyję wszystkie sklepowe chipsy, krakersy i prażynki.
Skuście się, nie pożałujecie;)

Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
  • 450 g batatów, obranych i pokrojonych na medaliony grubości 1,5 cm
  • 1/2 łyżki oliwy
  • 1⁄8 łyżeczki soli
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 1⁄8 łyżeczki pieprzu cayenne (lub do smaku)
  • 40 g startego sera Cheddar lub parmezanu
  • 50 g pomidorków koktajlowych, pokrojonej na ćwiartki
  • 20 g suszonych pomidorów, drobno pokrojonych (lub czarnych oliwek)
  • 1/2 łyżeczki suszonego oregano lub (opcjonalnie) 4 łyżki poszatkowanego szczypiorku i 2 łyżki gęstego jogurtu


Sposób wykonania
Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. 
Blachę wykładamy papierem do pieczenia. 
Bataty wrzucamy do dużej miski, obsypujemy solą, pieprzem i wyciśniętym czosnkiem, skrapiamy oliwą. Mieszamy bataty tak, aby wszystkie kawałki dobrze pokryły się przyprawami. Tak przygotowane, wykładamy na blachę dbając, aby kawałki batatów nie nachodziły na siebie. Mieszamy pomidorki koktajlowe z pomidorami suszonymi. Na bataty wykładamy starty ser oraz mieszankę pomidorów (opcjonalnie posypujemy też szczypiorkiem). Pieczemy przez 15 minut (aż będą miękkie w środku). 
Serwujemy gorące, posypane oregano lub z ½ łyżeczką jogurtu na górze.


Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 176,8 kcal
- Białko: 7,3 g
- Węglowodany: 24,1 g
- Tłuszcz: 5,7 g
- Błonnik: 4,1 g




1 komentarz :

  1. Super pomysl na przekaske lub lekka kolacje. Nie przepadam szczegolnie za batatami, ale w tej wersji mi bardzo smakowaly. Nawet moj poltoraroczny maluch sie nimi zajadal. Zdrowe i smaczne...idealne!

    OdpowiedzUsuń