Ok, to nie jest najszybszy przepis na pasztet. W zasadzie, to nie będę ukrywać - wymaga spędzenia w kuchni kilku godzin. Niemniej jednak, wierzcie mi - warto. Ten pasztet to mój "przebój" nie tylko na Święta. Rodzinka go kocha. I jestem przekonana, że ta miłość może dopaść też innych, którzy skuszą się na wypróbowanie mojego przepisu ;)
Czego potrzebujemy?
Składniki na 24 porcje:
- 500 g wątróbki drobiowej
- 500 g uda z indyka bez skóry
- 500 g wołowiny (ja użyłam takiej „na gulasz”)
- 2 łyżki oleju kokosowego nierafinowanego
- 80 + 40 g cebuli (3 średnie)
- 300 g słodkiego jabłka (2 średnie)
- 1 łyżka suszonego majeranku
- ½ łyżki miodu lub syropu klonowego
- ½ szklanki czerwonego wytrawnego wina
- 2 liście laurowe
- 4 ziarenka ziele angielskiego
- 1 ugotowana duża marchewka
- kawałek ugotowanego pora (ok. 20 cm)
- ¾ szklanki płatków owsianych, zmielonych na „mąkę”
- 100 g suszonych śliwek pokrojonych na drobne kawałki (polecam enerBIO Rossmannowe)
- 2 jajka
- przyprawy do smaku (użyłam 1 łyżki majeranku, ½ łyżki tymianku, ½ świeżo startej gałki muszkatołowej, 1 łyżeczki soli, 1 łyżeczki pieprzy ziołowego, trochę pieprzu czarnego)
Sposób wykonania
W pierwszej kolejności przygotowujemy wątróbkę: na 1 łyżce oleju kokosowego podsmażamy 80 g cebuli, gdy ta się zrumieni dodajemy wątróbkę, obsmażamy ją z jednej strony, przewracamy na drugą, dodajemy jabłka pokrojone na mniejsze plasterki, 1 łyżkę majeranku i całość dusimy pod przykryciem ok. 3 minuty. Gotową wątróbkę przyprawiamy solą i pieprzem oraz ½ łyżki miodu. Pozostawiamy do wystygnięcia.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy pozostałe 40 g cebuli, zrumieniamy i dodajemy pokrojone na dużą kostkę mięso z uda indyka i wołowe. Wlewamy ½ szklanki czerwonego wina, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 70 minut. NIE SOLIMY.
Na drugiej patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju kokosowego, wrzucamy pozostałe 40 g cebuli, zrumieniamy i dodajemy pokrojone na dużą kostkę mięso z uda indyka i wołowe. Wlewamy ½ szklanki czerwonego wina, dorzucamy liście laurowe i ziele angielskie i całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu ok. 70 minut. NIE SOLIMY.
Gdy mięso zmięknie, na patelnię dodajemy wcześniej przygotowaną wątróbkę i pozostawiamy całość do wystygnięcia. UWAGA – NIE WYLEWAMY SOSU!
Wystudzone mięso mielimy w maszynce, dodajemy ugotowaną marchewkę i pora (miałam z rosołu) oraz sos pozostały z duszenia mięsa (łącznie z jabłkiem i cebulą). Dosypujemy zmielone płatki owsiane i suszone śliwki. Wbijamy 2 jajka i całość dokładnie mieszamy.
Przyprawiamy do smaku.
Przekładamy do dwóch foremek keksówek i pieczemy godzinę w temperaturze 180°C.
SMACZNEGO J
Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 124 kcal
- Białko: 13,6 g
- Węglowodany: 6,3 g
- Tłuszcz: 4,1 g
- Błonnik: 0,9 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz