Co kilka dni wiosna daje nam znać o swoim istnieniu. Nie na długo (jak choćby wczoraj), ale to wystarcza, by zaczęła się we mnie budzić ochota na typowe dla lata owoce. W zamrażalniku mam na szczęście jeszcze kilka paczuszek borówek. Od wczoraj o jedną mniej, bo posłużyła za bazę dzisiejszego przepisu:)
Borówki dostały towarzystwo otrębów - ostatnio są już w stałej ofercie Biedronki - i biednego, mocno przejrzałego banana. Do normalnej konsumpcji się nie nadawał, ale że ja nic nie wyrzucam, to jego los był z oczywistych względów przesądzony;)
I tak oto wyszły pyszne, wilgotne, kipiące owocami, puszyste babeczki. Robi się je ekspresowo, więc nadadzą się nawet na niezapowiedziane najście gości. I co ważne, jestem pewna, że im zasmakują:)
I tak oto wyszły pyszne, wilgotne, kipiące owocami, puszyste babeczki. Robi się je ekspresowo, więc nadadzą się nawet na niezapowiedziane najście gości. I co ważne, jestem pewna, że im zasmakują:)
Czego potrzebujemy?
Składniki na 12 porcji
Składniki na 12 porcji
- 1 1/2 szkl. otrębów (użyłam pół na pół pszennych i owsianych)
- 1 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 szkl. mleka (użyłam 2%)
- 1/3 szkl. cukru (użyłam kokosowego)
- 1 dojrzały banan (ok. 130 g bez skórki)
- 1 duże jajko
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szkl. borówek (150 g) lub innych owoców jagodowych
Sposób wykonania
W pierwszej misce umieszczamy otręby, mąkę, zmielone siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Do drugiej miski wkładamy banana, którego rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cukier, mleko, jajko, olej i ekstrakt z wanilii. Miksujemy wszystko razem, aż do gładkości.
Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, wciąż mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy, wsypujemy borówki i delikatnie łączymy je z ciastem.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200°C.
Do drugiej miski wkładamy banana, którego rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cukier, mleko, jajko, olej i ekstrakt z wanilii. Miksujemy wszystko razem, aż do gładkości.
Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, wciąż mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy, wsypujemy borówki i delikatnie łączymy je z ciastem.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200°C.
Wypełniamy ciastem silikonowe foremki na muffinki i pieczemy przez 20 minut.
Wartość odżywcza 1 muffinka:
- Energia: 127 kcal
- Białko: 3,8 g
- Węglowodany: 17,5 g
- Tłuszcz: 3,9 g
- Błonnik: 3,7 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz