niedziela, 17 kwietnia 2016

Babeczki z Borówkami

Co kilka dni wiosna daje nam znać o swoim istnieniu. Nie na długo (jak choćby wczoraj), ale to wystarcza, by zaczęła się we mnie budzić ochota na typowe dla lata owoce. W zamrażalniku mam na szczęście jeszcze kilka paczuszek borówek. Od wczoraj o jedną mniej, bo posłużyła za bazę dzisiejszego przepisu:)
Borówki dostały towarzystwo otrębów - ostatnio są już w stałej ofercie Biedronki - i biednego, mocno przejrzałego banana. Do normalnej konsumpcji się nie nadawał, ale że ja nic nie wyrzucam, to jego los był z oczywistych względów przesądzony;)
I tak oto wyszły pyszne, wilgotne, kipiące owocami, puszyste babeczki. Robi się je ekspresowo, więc nadadzą się nawet na niezapowiedziane najście gości. I co ważne, jestem pewna, że im zasmakują:)


Czego potrzebujemy? 
Składniki na 12 porcji
  • 1 1/2 szkl. otrębów (użyłam pół na pół pszennych i owsianych)
  • 1 szkl. pełnoziarnistej mąki pszennej
  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/8 łyżeczki soli
  • 1 szkl. mleka (użyłam 2%)
  • 1/3 szkl. cukru (użyłam kokosowego)
  • 1 dojrzały banan (ok. 130 g bez skórki)
  • 1 duże jajko 
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szkl. borówek (150 g) lub innych owoców jagodowych

Sposób wykonania
W pierwszej misce umieszczamy otręby, mąkę, zmielone siemię lniane, sodę, proszek do pieczenia, cynamon i sól.
Do drugiej miski wkładamy banana, którego rozdrabniamy widelcem. Dodajemy cukier, mleko, jajko, olej i ekstrakt z wanilii. Miksujemy wszystko razem, aż do gładkości.
Do mokrych składników stopniowo dodajemy suche, wciąż mieszając. Po uzyskaniu jednolitej masy, wsypujemy borówki i delikatnie łączymy je z ciastem.

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 200°C.
Wypełniamy ciastem silikonowe foremki na muffinki i pieczemy przez 20 minut.


Wartość odżywcza 1 muffinka:
- Energia: 127 kcal
- Białko: 3,8 g
- Węglowodany: 17,5 g
- Tłuszcz: 3,9 g
- Błonnik: 3,7 g







Brak komentarzy :

Prześlij komentarz