sobota, 23 kwietnia 2016

Kotlety Mielone z Piwnym Akcentem;)

Zdarzają się niekiedy takie dni w życiu, kiedy jesteśmy na tyle zabiegani, że nie mamy ani czasu, ani ochoty wchodzić do kuchni. Najczęściej kończymy wtedy z talerzem kanapek, albo telefonem w ręku, składając zamówienie w jednej z pobliskich pizzerii. Można jednak inaczej. Dzisiaj przedstawiam Wam lepszą, zdrowszą alternatywę.

Kotlety mielone to doskonała opcja dla zapracowanych. Można je przyrządzić z wyprzedzeniem, w stosunkowo krótkim czasie, zamrozić i sięgnąć po nie później w dowolnym momencie. Kilka chwil na patelni czy w kuchence mikrofalowej wraz z porcją mrożonych warzyw i obiad mamy gotowy. Kotlety mają jeszcze tę jedną dodatkową zaletę, możemy do nich wykorzystać różne rodzaje mięsa - również te, które bywają trudniejsze w obróbce. 
Ja postawiłam dzisiaj na wołowinę. Przygotowane kotlety są miękkie, soczyste i kolorowe (dzięki marchewce i natce). Jestem przekonana, że zasmakują nawet Waszym Małym Pociechom;)


Czego potrzebujemy?

Składniki na 8 kotletów
  • 1 łyżeczka oleju
  • 1 mała cebula, poszatkowana
  • 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
  • 150 g ciemnego piwa
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
  • 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 600 g chudej mielonej wołowiny
  • 1/2 szkl. tartej bułki
  • 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej (można dać więcej, jak ktoś lubi)
  • 1 duża marchewka, starta na średnich oczkach
  • 1 duże jajko

Sposób przygotowania

Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszając, przesmażamy do momentu zrumienienia, ok 2-3 minuty.

Wlewamy piwo, podkręcamy temperaturę pod patelnią doprowadzając piwo do wrzenia; gotujemy aż płyn zgęstnieje, około 8-10 minut. Otrzymany sos przelewamy do miski, dodajemy tymianek, musztardę, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego. 
Pozostawiamy do wystygnięcia na ok. 10 minut.

Do sosu piwnego dodajemy mieloną wołowinę, tartą bułkę, marchew, natkę pietruszki i jajko. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej rękoma - po czym formujemy 8 kotletów.

Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie i wlewamy na nią łyżeczkę oleju. Kotlety umieszczamy na patelni, smażymy na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
Kotlety będą miękkie i soczyste.


Wartość odżywcza 1 kotleta:
- Energia: 175,5 kcal
- Białko: 17,3 g
- Węglowodany: 7,4 g
- Tłuszcz: 7,5 g
- Błonnik: 0,8 g



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz