Zdarzają się niekiedy takie dni w życiu, kiedy jesteśmy na tyle zabiegani, że nie mamy ani czasu, ani ochoty wchodzić do kuchni. Najczęściej kończymy wtedy z talerzem kanapek, albo telefonem w ręku, składając zamówienie w jednej z pobliskich pizzerii. Można jednak inaczej. Dzisiaj przedstawiam Wam lepszą, zdrowszą alternatywę.
Kotlety mielone to doskonała opcja dla zapracowanych. Można je przyrządzić z wyprzedzeniem, w stosunkowo krótkim czasie, zamrozić i sięgnąć po nie później w dowolnym momencie. Kilka chwil na patelni czy w kuchence mikrofalowej wraz z porcją mrożonych warzyw i obiad mamy gotowy. Kotlety mają jeszcze tę jedną dodatkową zaletę, możemy do nich wykorzystać różne rodzaje mięsa - również te, które bywają trudniejsze w obróbce.
Ja postawiłam dzisiaj na wołowinę. Przygotowane kotlety są miękkie, soczyste i kolorowe (dzięki marchewce i natce). Jestem przekonana, że zasmakują nawet Waszym Małym Pociechom;)
Czego potrzebujemy?
Składniki na 8 kotletów
Sposób przygotowania
- 1 łyżeczka oleju
- 1 mała cebula, poszatkowana
- 1 ząbek czosnku, wyciśnięty przez praskę
- 150 g ciemnego piwa
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1/2 łyżeczki musztardy
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego
- 1/4 łyżeczki pieprzu mielonego
- 600 g chudej mielonej wołowiny
- 1/2 szkl. tartej bułki
- 2 łyżki świeżej natki pietruszki, posiekanej (można dać więcej, jak ktoś lubi)
- 1 duża marchewka, starta na średnich oczkach
- 1 duże jajko
Sposób przygotowania
Na patelnię wlewamy oliwę i rozgrzewamy ją na średnim ogniu. Dodajemy cebulę i czosnek, mieszając, przesmażamy do momentu zrumienienia, ok 2-3 minuty.
Wlewamy piwo, podkręcamy temperaturę pod patelnią doprowadzając piwo do wrzenia; gotujemy aż płyn zgęstnieje, około 8-10 minut. Otrzymany sos przelewamy do miski, dodajemy tymianek, musztardę, sól, pieprz i przyprawę do mięsa mielonego.
Pozostawiamy do wystygnięcia na ok. 10 minut.
Do sosu piwnego dodajemy mieloną wołowinę, tartą bułkę, marchew, natkę pietruszki i jajko. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej rękoma - po czym formujemy 8 kotletów.
Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie i wlewamy na nią łyżeczkę oleju. Kotlety umieszczamy na patelni, smażymy na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
Kotlety będą miękkie i soczyste.
Pozostawiamy do wystygnięcia na ok. 10 minut.
Do sosu piwnego dodajemy mieloną wołowinę, tartą bułkę, marchew, natkę pietruszki i jajko. Całość dokładnie mieszamy - najlepiej rękoma - po czym formujemy 8 kotletów.
Rozgrzewamy patelnię o grubym dnie i wlewamy na nią łyżeczkę oleju. Kotlety umieszczamy na patelni, smażymy na średnim ogniu po 4 minuty z każdej strony. Przykrywamy pokrywką i odstawiamy na 10 minut.
Kotlety będą miękkie i soczyste.
- Energia: 175,5 kcal
- Białko: 17,3 g
- Węglowodany: 7,4 g
- Tłuszcz: 7,5 g
- Błonnik: 0,8 g
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz