wtorek, 5 kwietnia 2016

Woda

Woda jest składnikiem niezbędnym człowiekowi do życia. Jej ogromne znaczenie może zobrazować fakt, że organizm ludzki w ponad 60% zbudowany jest właśnie z wody i już niewielki jej ubytek potrafi wywołać poważne problemy zdrowotne. Z tego względu zawartość wody w organizmie powinna być utrzymywana na stałym poziomie. Człowiek nie jest przystosowany do jej gromadzenia, dlatego tak ważne jest by pamiętać o regularnym uzupełnianiu płynów.


ROLA WODY
  • jest składnikiem organizmu – stanowi ok. 60-70% masy ciała; 
  • warunkuje prawidłowe krążenie krwi; 
  • rozprowadza po organizmie tlen, składniki odżywcze i hormony; 
  • jest niezbędna do przemiany materii, trawienia i wchłaniania strawionego pożywienia; 
  • jest regulatorem temperatury ciała; 
  • hamuje procesy gnilne w jelicie cienkim; 
  • dostarcza niektórych składników mineralnych (wody mineralne); 
  • wydala produkty przemiany materii: mocznik przez nerki, CO2 przez płuca i pot przez skórę; 
  • zwilża błonę śluzową, stawy i gałkę oczną; 
  • pobudza perystaltykę jelit. 

ZAPOTRZEBOWANIE NA WODĘ
Minimalna ilość wody, którą człowiek dorosły musi bezwzględnie otrzymać z pożywieniem wynosi 800-1000 ml/dobę, ale przeciętnie należy spożywać w napojach i pokarmach stałych 2500 ml/dobę – około 1 ml na 1 kcal wartości energetycznej racji pokarmowej.

Zapotrzebowanie na wodę dla dorosłych wynosi 2-4% masy ciała przy czym intensywny wysiłek fizyczny, wysoka temperatura, czy niektóre stany chorobowe zwiększają zapotrzebowanie na wodę.

Głównym źródłem wody są płyny oraz spożywana przez nas żywność. Choć niemal wszystkie produkty spożywcze zawierają wodę, największą jej zawartością charakteryzują się w owoce i warzywa.


WODY NA SKLEPOWYCH PÓŁKACH
Pewnie nie wszyscy mają świadomość, że nie każda woda sprzedawana w butelce jest wodą mineralną. I nie wszystkie wody mineralne nadają się do powszechnego spożycia.

Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 31 marca 2011 r. w sprawie naturalnych wód mineralnych, wód źródlanych i wód stołowych  podstawowym kryterium kwalifikacji wody jako "mineralnej" jest stabilność składu, czyli stała zawartość składników mineralnych. Tak, dokładnie. Nie ma znaczenia to, co w wodzie "siedzi", ale to, czy "siedzi stabilnie".
Podane na etykiecie stężenia nie mogą różnić się od rzeczywistej zawartości o więcej niż +/- 20%. Oznacza to po prostu, że woda faktycznie powinna zawierać deklarowane przez producenta ilości minerałów.

Dla nas - konsumentów to o tyle zła wiadomość, że znowu nie możemy dokonywać zakupu wody intuicyjnie (bo nazwa może nas bardzo zmylić), a jedynie po dokładnej weryfikacji etykiety.
I bezwzględnie ZAWSZE podstawowym kryterium naszego wyboru powinna stanowić zawartość występujących w wodzie składników mineralnych.
A dlaczego? Bo zgodnie z obowiązującymi przepisami wyróżniamy następujące rodzaje wód:

NATURALNA WODA MINERALNA
To woda podziemna, różniąca się od wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi pierwotną czystością pod względem chemicznym i mikrobiologicznym oraz charakterystycznym stabilnym składem mineralnym, a w określonych przypadkach także właściwościami mającymi znaczenie fizjologiczne, powodującymi korzystne oddziaływanie na zdrowie ludzi.

W zależności od ogólnej zawartości minerałów w litrze wody mineralnej stosuje się następującą klasyfikację:
- woda bardzo niskozmineralizowana - nie więcej niż 50 mg/l
- woda niskozmineralizowana - nie więcej niż 500 mg/l
- woda średniozmineralizowana - od 500 do 1500 mg/l
- woda wysokozmineralizowana - powyżej 1500 mg/l

Wody wysokozmineralizowane to: MuszyniankaStaropolanka 2000Piwniczanka, średniozmineralizowane to: NałęczowiankaJurajskaCisowiankaKinga Pienińska oraz Ustronianka Biała, niskozmineralizowane – Kropla BeskiduArctic Plus i Dobrowianka.

Pijąc systematycznie wody mineralne możemy profilaktycznie uzupełnić niedobory składników mineralnych, tj. fluoru, jodu, magnezu, sodu, wapnia, siarczanów czy żelaza.

UWAGA! Należy zachować ostrożność przy spożyciu wód wysokozmineralizowanych. Codzienne ich dostarczanie może spowodować niebezpieczną kumulację biopierwiastków w organizmie i doprowadzić np. do kamicy nerkowej. Poza tym, wody te zawierają zwykle znaczne ilości chlorku sodu, który powoduje wzrost ciśnienia krwi i obrzęki (zatrzymuje wodę w organizmie). Dlatego też z dobrodziejstwa wód mineralnych powinniśmy korzystać rozważnie.
Jeśli mineralizacja wynosi ponad 1500 mg/l, wodę możemy pić od czasu do czasu, najlepiej w uzasadnionych przypadkach, np. by uzupełnić ubytek pierwiastków, gdy się obficie pocimy. Można ją też polecać przy zaburzeniach metabolizmu, ponieważ pobudza wydzielanie soków trawiennych i przyspiesza ruchy robaczkowe. 
Takiej wody nie podajemy dzieciom. Nie wolno z niej również przygotowywać pokarmu dla niemowląt, bo mieszanki mleczne zawierają już optymalne ilości składników mineralnych. 
Wód wysokozmineralizowanych nie używamy też do gotowania, z uwagi na wytrącanie się z nich dużej ilości kamienia.


WODA ŹRÓDLANA
To woda pozyskiwana tak samo jak naturalna woda mineralna, różniąca się wyłącznie tym, że zawartość występujących w niej składników MOŻE ulegać wahaniom. 
W praktyce woda źródlana często charakteryzuje się niską zawartością składników mineralnych (najczęściej 150-500 mg/l), choć są wyjątki (np. Nestlé Aquarel z zawartością składników 679,3 mg w litrze) - dlatego należy uważnie czytać etykiety.

Co to oznacza dla nas - konsumentów? 
Ano tyle, że woda źródlana składem i właściwościami często przypomina wodę z kranu (choć oczywiście w wodach wodociągowych zawartość składników jest bardzo różna).
Woda źródlana - z uwagi na niską i bardzo niską zawartości składników mineralnych - nie ma znaczenia zdrowotnego, ale jest za to odpowiednia do stałego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia. Może stanowić doskonałą bazę do przyrządzania posiłków (zwłaszcza dla niemowląt) i napojów. 
Jest po prostu alternatywą do wód wodociągowych.


WODA STOŁOWA
Zapewne większość z nas pomyślała sobie, że to zwykła woda kranowa, podawana do posiłków. Otóż, nic bardziej mylnego. Woda stołowa to woda mineralizowana w procesie produkcji, a więc taka, którą wzbogacono w składniki mineralne, dodając do wody źródlanej lub nisko zmineralizowanej, wodę mineralną wysoko zmineralizowaną lub wybrane składniki mineralne.
Woda stołowa to woda "specjalnego przeznaczenia" - skierowana głównie do osób pracujących w uciążliwych warunkach termicznych oraz sportowców.



CO WYBRAĆ?
Stając przed wyborem wody, w pierwszej kolejności należy zastanowić się nad naszymi potrzebami. Osoby, które zamierzają podawać wodę małym dzieciom, albo chcą korzystać z niej w kuchni, powinny zdecydować się na zakup wody niskozmineralizowanej lub źródlanej.
Wszystkim pozostałym, na co dzień polecam wybór wody średnio zmineralizowanej, bo tylko w taka woda będzie zawierała składniki mineralne, mające znaczenie fizjologiczne powodujące korzystne oddziaływanie na zdrowie.
Najbardziej wartościowe dla organizmu składniki mineralne, które można znaleźć w naturalnej wodzie mineralnej to: magnez, wapń, sód, chlorki, siarczany i wodorowęglany oraz w niektórych wodach także jod, fluor i żelazo. Od ilości tych składników w wodzie będzie zależał ich wpływ na nasz organizm.



W poście wykorzystano materiały umieszczone na stronie PRO-TEST



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz