niedziela, 22 maja 2016

Kotleciki Wieprzowe z Mozzarellą

Po długim wyczekiwaniu chyba na dobre witamy piękne, słoneczne i przede wszystkim ciepłe dni. Wraz z ich nastaniem, spędzanie długich godzin w kuchni jest chyba ostatnią rzeczą, na którą przychodzi nam ochota. W związku z tym, proponuję dzisiaj danie bardzo szybkie i lekkie, które możemy wykonać zarówno w piekarniku, jak i na grillu.
Tym razem dodatkiem węglowodanowym do zaproponowanego dania będzie niewielka ilość słupków z batata (słodkiego ziemniaka) - zdrowa alternatywa dla tradycyjnych frytek ;)

Czego potrzebujemy?
Składniki na 5 porcji
  • 1 polędwiczka wieprzowa (550 g)
  • 1 opakowanie mozzarelli (100 g)
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 cukinia (500 g)
  • 1 bakłażan (500 g)
  • 1 batat (400 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (60 g)
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz, papryka mielona
  • suszona bazylia 
  • suszony tymianek

Sposób wykonania
Polędwiczkę dzielimy na 5 kawałków. Każdy z kawałków nie do końca przecinamy na pół (tak aby otrzymać dwa grube "plastry" połączone ze sobą u dołu). Nie do końca rozkrojone kawałki "otwieramy" delikatnie, dbając by nie rozerwać ich na "plastry". Każdy z kotlecików uciskamy dokładnie palcami (mięso jest bardzo delikatne, dlatego nie ma potrzeby używać tłuczka). Po takim "zabiegu" solimy mięso z obu stron, obsypujemy lekko pieprzem z jednej strony i papryką z drugiej.
Mozzarellę kroimy na 5 plasterków. Każdy z plasterków układamy na jednym kotleciku.
Pomidorki kroimy na większą kostkę, a następnie układamy je na plastrach mozzarelli i oprószamy bazylią.
Tak przygotowane kotleciki przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Cukinię i bakłażana kroimy na plastry grubości 1,5 cm. Batata obieramy i kroimy w słupki (mniej więcej tak, jak na frytki). 
Plastry bakłażana i cukinii układamy na drugiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pędzel kuchenny zanurzamy w łyżeczce oliwy i "malujemy" plastry warzyw, oprószamy je delikatnie solą i tymiankiem.
Słupki batata wrzucamy do miski, wlewamy łyżeczkę oliwy, delikatnie solimy i obsypujemy tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy, po czym przekładamy na blachę do pieczenia (na której mamy już bakłażana i cukinię). 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180°C. Umieszczamy obie blaszki obok siebie i pieczemy 15 minut (tak, by panierka się zrumieniła). 

P.S. Dwie blaszki użyte są celowo. Mięso puszcza "soki", na których warzywa ugotowałyby się, zamiast upiec. 



Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 306 kcal
- Białko: 30 g
- Węglowodany: 21,3 g
- Tłuszcz: 10,7 g
- Błonnik: 6,4 g






Brak komentarzy :

Prześlij komentarz