niedziela, 24 lipca 2016

Łosoś z nasionami konopii

Uwielbiam ryby. Zazwyczaj jadam je w najprostszej postaci - przyprawione solą i pieprzem, pieczone w piekarniku lub z grilla, ale czasami lubię dodać do nich coś niestandardowego, albo przygotować je w wersji bardziej "egzotycznej". Taką właśnie prezentuję dzisiaj.

Jeśli nie jesteście fanami ryb (znam osoby, które twierdzą, że nie lubią ich smaku), być może obecna propozycja jest właśnie dla Was. Dużą rolę w tym przepisie grają przyprawy takie jak cynamon, czy miód, które sprawiają, że łosoś nie smakuje tak zwyczajnie. Ale kluczowe znaczenie mają nasiona konopii o charakterystycznej, lekko orzechowej nucie. To łosoś zupełnie inny niż wszystkie;)


Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
  • 4 filety z łososia (po 150 g)
  • 2 łyżki łuskanych nasion konopii (używam tych firmy Intenson)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1 łyżka gęstego jogurtu naturalnego

Sposób wykonania
Filety z łososia osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy na blasze lub w płytkim naczyniu żaroodpornym skórą do dołu.
Sok z cytryny łączymy z miodem, cynamonem, solą i pieprzem cayenne. Powstałym w ten sposób sosem nacieramy łososia i odstawiamy do lodówki na 20 minut.
Wyjmujemy rybę z lodówki i rozsmarowujemy na niej jogurt. Wierzch obsypujemy nasionami konopii.
Nagrzewamy piekarnik do 170°C i umieszczamy w nim łososia. Pieczemy ok. 15-20 minut (w zależności od grubości filetów). 

Smacznym dodatkiem do takiej wersji ryby jest ryż i brokuł, ale można skorzystać także z mojego przepisu na Ciasto kalafiorowe.



Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 325 kcal
- Białko: 31,5 g
- Węglowodany: 2,3 g
- Tłuszcz: 23,1 g
- Błonnik: 0,3 g








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz