sobota, 23 lipca 2016

Dietetyczne Muffinki Bananowo-Kokosowe

Przepisów wykorzystujących mąkę kokosową można znaleźć całkiem sporo, ale zazwyczaj stanowi ona dodatek/ uzupełnienie do mąki bazowej. Mi - z racji tego, że zawiera sporą zawartość białka - zależało na tym, aby jej ilość w recepturze była jak największa.
Wypróbowałam przepis Kingi Paruzel na Ciastka z mąki kokosowej. Wyszły całkiem udane, tylko o wiele za słodkie jak na mój gust. Poza tym, zależało mi, by ciastka nie były takim zwykłym deserem, zjadanym wyłącznie dla samej przyjemności jedzenia łakoci. Chciałam "wycisnąć z nich" jak najwięcej wartościowych składników odżywczym, minimalizując jednocześnie wartość energetyczną. Nie mogło więc się obejść bez eksperymentów, efektem których są moje muffinki.

Czego potrzebujemy? 
Składniki na 12 porcji
  • 2 dojrzałe banany (260 g - bez skórki) 
  • 50 g wiórków kokosowych/migdałów 
  • 200 g serka wiejskiego 
  • 100 g mąki kokosowej 
  • 60 g cukru 
  • 2 jajka 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 

Sposób wykonania
Banany kroimy na mniejsze kawałki i razem z serkiem wiejskim wrzucamy do blendera.
Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, dodajemy do nich cukier i miksujemy tak długo, aż kryształki będą ledwo wyczuwalne. Do masy wrzucamy żółtka nieprzerwanie miksując. Stopniowo dodajemy mąkę i sodę. Następnie część jajeczną łączymy z częścią serowo-bananową. Dodajemy wiórki kokosowe lub rozdrobnione migdały. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170°C.
Wypełniamy ciastem foremki na muffinki i pieczemy przez 25-30 minut.


Wartość odżywcza 1 muffinka:
- Energia: 125 kcal
- Białko: 6 g
- Węglowodany: 11,7 g
- Tłuszcz: 5,1 g
- Błonnik: 4,4 g


Muffinki po upieczeniu prezentują się tak:





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz