Przepisów wykorzystujących mąkę kokosową można znaleźć całkiem sporo, ale zazwyczaj stanowi ona dodatek/ uzupełnienie do mąki bazowej. Mi - z racji tego, że zawiera sporą zawartość białka - zależało na tym, aby jej ilość w recepturze była jak największa.
Wypróbowałam przepis Kingi Paruzel na Ciastka z mąki kokosowej. Wyszły całkiem udane, tylko o wiele za słodkie jak na mój gust. Poza tym, zależało mi, by ciastka nie były takim zwykłym deserem, zjadanym wyłącznie dla samej przyjemności jedzenia łakoci. Chciałam "wycisnąć z nich" jak najwięcej wartościowych składników odżywczym, minimalizując jednocześnie wartość energetyczną. Nie mogło więc się obejść bez eksperymentów, efektem których są moje muffinki.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 12 porcji
Składniki na 12 porcji
- 2 dojrzałe banany (260 g - bez skórki)
- 50 g wiórków kokosowych/migdałów
- 200 g serka wiejskiego
- 100 g mąki kokosowej
- 60 g cukru
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Sposób wykonania
Banany kroimy na mniejsze kawałki i razem z serkiem wiejskim wrzucamy do blendera.
Miksujemy do uzyskania gładkiej masy.
Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka, dodajemy do nich cukier i miksujemy tak długo, aż kryształki będą ledwo wyczuwalne. Do masy wrzucamy żółtka nieprzerwanie miksując. Stopniowo dodajemy mąkę i sodę. Następnie część jajeczną łączymy z częścią serowo-bananową. Dodajemy wiórki kokosowe lub rozdrobnione migdały. Delikatnie mieszamy wszystko łyżką do momentu uzyskania jednolitej konsystencji.
Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170°C.
Wypełniamy ciastem foremki na muffinki i pieczemy przez 25-30 minut.
Wartość odżywcza 1 muffinka:
- Energia: 125 kcal
- Białko: 6 g
- Węglowodany: 11,7 g
- Tłuszcz: 5,1 g
- Błonnik: 4,4 g
Muffinki po upieczeniu prezentują się tak:
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz