piątek, 17 czerwca 2016

Szaszłyki Drobiowe


Gdy za oknem szaro i wietrznie, warto zadbać o kolory na talerzu. Świat od razu wydaje się piękniejszy;). Dziś szaszłyki - danie szybkie, proste, smaczne i lubiane nawet przez najmłodszych.

Cena papryki w końcu zaczyna spadać, więc "zaszalałam" i to ona głównie towarzyszy kawałkom indyka. Możecie jednak wykorzystać inne warzywa, choćby cukinię czy bakłażana, a nawet owoce - z drobiem świetnie komponuje się np. ananas;)



Czego potrzebujemy?

Składniki na 4 porcje:
  • 400 g piersi z indyka
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oliwy z oliwek 
  • 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 3 większe pieczarki 
  • 1 cebula
  • 400 g fasolki zielonej lub szparagowej

Sposób wykonania
Indyka kroimy w większą kostkę (mniej więcej 4x4 cm i 2 cm grubości). Powinnyśmy otrzymać ok 25 kawałków. Indyka przekładamy do miski, dodajemy sos sojowy, oliwę, wyciśnięty ząbek czosnku oraz pieprz cytrynowy. Całość mieszamy, przykrywamy miskę i wkładamy do lodówki na minimum godzinę (ja zazwyczaj marynuję mięso przez 4 godziny). 

Paprykę dzielimy na większe kawałki (u mnie ok. 3x3 cm), pieczarki kroimy na grubsze plastry, a z cebuli wydzielamy "warstwy" (jak to mawiał Shrek;)) wielkością zbliżone do kawałków papryki. 

W garnku zagotowujemy litr wody z dwoma łyżeczkami soli. Wrzucamy fasolkę i gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odcedzamy.

Na patyczki do szaszłyków nabijamy po 3 kawałki indyka, przełożone warzywami w dowolnej kolejności (polecam jednak nakładać cebulę tuż obok mięsa - będzie bardziej soczyste). Powinnyśmy otrzymać 8 szaszłyków.
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 160ºC.

Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia. Na blasze umieszczamy szaszłyki oraz odcedzoną fasolkę. Delikatnie skrapiamy ją oliwą.
Całość przykrywamy folią aluminiową (ale tylko z góry - nie zawijamy szczelnie, danie ma się piec, nie gotować).

Pieczemy 25 minut, następnie zdejmujemy folię, obracamy patyczki na drugą stronę i pieczemy dodatkowe 5-10 minut, żeby mięso się zrumieniło.

Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 162 kcal
- Białko: 22,5 g
- Węglowodany: 7,2 g
- Tłuszcz: 3,5 g
- Błonnik: 5,3 g





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz