piątek, 24 czerwca 2016

Omlet z Brokułem i Papryką

To drugi z przepisów, znalezionych w książce Marka Zaremby "Leczenie dietą. Wygraj z Candidą!", który - po małej modyfikacji - zagościł w mojej kuchni. 
To szybkie danie może być ciekawą alternatywą dla standardowych śniadań i kolacji. Jest smaczne i sycące. I nadaje się na przekąskę w podróży, czy gdziekolwiek poza domem, gdy dopadnie nas głód.






Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje

  • 4 jajka
  • 3 łyżki kaszy manny (40 g) 
  • ok. 12 małych różyczek brokuła (100 g) 
  • kawałek czerwonej papryki (40 g) 
  • 1 cebula 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich 
  • 1/4 łyżeczki soli 
  • 1/8 łyżeczki kurkumy 
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta mielonego pieprzu 
  • olej kokosowy do wysmarowania naczynia 


Sposób wykonania
Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

Kawałek brokuła myjemy i dzielimy na małe różyczki. Paprykę kroimy na cienkie plasterki. Cebulę kroimy w piórka.
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy białka z solą, następnie dodajemy po jednym żółtku. Nadal ubijamy, przyprawiamy ziołami prowansalskimi, kurkumą i szczyptą pieprzu. Wsypujemy kaszę manną i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Na koniec wsypujemy sodę oczyszczoną.
Naczynie żaroodporne (moje ma wymiary 18x28 cm) smarujemy olejem kokosowym.
Masę jajeczną przelewamy do naczynia, na wierzch wykładamy przygotowane warzywa.
Zapiekamy w piekarniku ok. 20 minut.


Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 146 kcal
- Białko: 9,4 g
- Węglowodany: 10 g
- Tłuszcz: 7,4 g
- Błonnik: 1,3 g








Brak komentarzy :

Prześlij komentarz