Jabłko - tani, pyszny i rodzimy owoc, który kocham miłością całoroczną:). Uwielbiam je na surowo, suszone, pieczone, jako dodatek do owsianki, składnik sałatki, lekki mus, czy w formie ciasta, czyli pod każda możliwą postacią. Dzisiaj słodka, aromatyczna i zdrowa propozycja na jesienne wieczory - moja wariacja na temat Jabłek Pod Kruszonką.
Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje
Sposób wykonania
Składniki na 4 porcje
- 2 duże słodkie jabłka (użyłam 2 Szampionów po ok. 270 g)
- 100 g malin (w okresie jesieni polecam mrożone maliny z Lidla - smaczne i tanie)
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
Na kruszonkę:
- 40 g płatków owsianych
- 30 g orzechów (użyłam włoskich)
- 20 g cukru
- 20 g zimnego masła*
* z tą ilością masła kruszonka wychodzi stosunkowo drobna i sypka, jeśli ktoś lubi bardziej tradycyjną kruszonkę, zbitą w kawałki i lekko wilgotną, sugeruję dodać więcej tłuszczu - ok. 30 g
Sposób wykonania
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne (i obieramy - jeśli ktoś nie lubi skórki), następnie kroimy na średnią kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, posypujemy cynamonem i dusimy pod przykryciem przez minutę. Dodajemy maliny i łyżkę miodu, dokładnie mieszamy z jabłkami i dusimy przez kolejną minutę. Następnie całość przekładamy do 4 kokilek (foremek do sufletów/creme brule - moje o wymiarach 9 x 5 cm).
Płatki owsiane, orzechy i cukier rozdrabniamy w blenderze do momentu uzyskania czegoś na podobieństwo mąki. Otrzymany proszek łączymy z zimnym masłem i zagniatamy. Dzielimy na 4 porcje i wykładamy na przygotowane wcześniej owoce.
Płatki owsiane, orzechy i cukier rozdrabniamy w blenderze do momentu uzyskania czegoś na podobieństwo mąki. Otrzymany proszek łączymy z zimnym masłem i zagniatamy. Dzielimy na 4 porcje i wykładamy na przygotowane wcześniej owoce.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz