piątek, 4 listopada 2016

Jabłka Pod Kruszonką (Apple Crumble)

Jabłko - tani, pyszny i rodzimy owoc, który kocham miłością całoroczną:). Uwielbiam je na surowo, suszone, pieczone, jako dodatek do owsianki, składnik sałatki, lekki mus, czy w formie ciasta, czyli pod każda możliwą postacią. Dzisiaj słodka, aromatyczna i zdrowa propozycja na jesienne wieczory - moja wariacja na temat Jabłek Pod Kruszonką.


Czego potrzebujemy?
Składniki na 4 porcje

  • 2 duże słodkie jabłka (użyłam 2 Szampionów po ok. 270 g)
  • 100 g malin (w okresie jesieni polecam mrożone maliny z Lidla - smaczne i tanie)
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka cynamonu
Na kruszonkę:
  • 40 g płatków owsianych
  • 30 g orzechów (użyłam włoskich)
  • 20 g cukru
  • 20 g zimnego masła*
* z tą ilością masła kruszonka wychodzi stosunkowo drobna i sypka, jeśli ktoś lubi bardziej tradycyjną kruszonkę, zbitą w kawałki i lekko wilgotną, sugeruję dodać więcej tłuszczu - ok. 30 g


Sposób wykonania
Z jabłek usuwamy gniazda nasienne (i obieramy - jeśli ktoś nie lubi skórki), następnie kroimy na średnią kostkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię, posypujemy cynamonem i dusimy pod przykryciem przez minutę. Dodajemy maliny i łyżkę miodu, dokładnie mieszamy z jabłkami i dusimy przez kolejną minutę. Następnie całość przekładamy do 4 kokilek (foremek do sufletów/creme brule - moje o wymiarach 9 x 5 cm).

Płatki owsiane
, orzechy i cukier rozdrabniamy w blenderze do momentu uzyskania czegoś na podobieństwo mąki. Otrzymany proszek łączymy z zimnym masłem i zagniatamy. Dzielimy na 4 porcje i wykładamy na przygotowane wcześniej owoce.

Kokilki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180ºC na ok. 15 minut - do lekkiego zrumienienia kruszonki.


Wartość odżywcza 1 porcji:
- Energia: 242 kcal
- Białko: 3,3 g
- Węglowodany: 32,9 g
- Tłuszcz: 9,7 g
- Błonnik: 6,1 g





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz